Altamira – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 9:
|država = {{ZD|ŠPA}}
}}
'''Altamira''' ([[Španjolskišpanjolski]] za 'pogled u vis') je diluvijalna [[špilja]] u [[Španjolska|Španjolskoj]] poznata po [[Paleolit]]skim [[slika]]ma i crtežima na zidovima koji prikazuju divlje sisare i ljudske ruke. Nalazi se kraj grada Santillana del Mar u pokrajini [[Santander]]. Špilja sa slikama proglašena je 1985. god. [[UNESCO]]vom [[Svjetska baština|Svjetskom baštinom]].
 
== Opis ==
Red 26:
 
== Zanimljivosti ==
Mnogi umjetnici su posjetili Altamiru, a nakon svog posjeta [[Picasso]] je izrekao: "poslije Altamire, sve je [[dekadencija]]". Neke slikarije su postale popularan dio španjolske kulture. Logo koji koristi autonomna pokrajina Cantabria za promicanje turizma regije je baziran na bizonu iz Altamire. ''[[Bisonte]]'' (Španjolski za 'Bizon'), španjolska marka [[cigarete|cigareta]] se također koristila paleolitskim figurama bizona za svoj logo.
 
== Povezano ==
Neke slikarije su postale popularan dio španjolske kulture. Logo koji koristi autonomna pokrajina Cantabria za promicanje turizma regije je baziran na bizonu iz Altamire.
''[[Bisonte]]'' (Španjolski za 'Bizon'), španjolska marka [[cigarete|cigareta]] se također koristila paleolitskim figurama bizona za svoj logo.
 
== Poveznice ==
* [[Lascaux]]
* [[Paleolitska umjetnost]]
Linija 48 ⟶ 45:
 
{{Svjetska baština u Španiji}}
{{Normativna kontrola}}
 
[[Kategorija:Pećine u Španiji]]
[[Kategorija:Paleolitska arheološkaArheološka nalazišta u Španiji]]
[[Kategorija:Paleolitska arheološka nalazišta]]
[[Kategorija:Prahistorijska umjetnost]]
[[Kategorija:Geografija ŠpanijeKantabrija]]
[[Kategorija:Svjetska baština u Španiji]]
[[Kategorija:Pećine]]
[[Kategorija:Geografija Španije]]
[[Kategorija:Paleolitska arheološka nalazišta]]