Al-Mahra (muhafaza) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Orijentolog je premjestio stranicu Al Mahra (Muhafaza) na Al-Mahra (muhafaza)
Nema sažetka izmjene
 
Red 10:
|gustoća =
}}
'''Al-Mahra''' ([[Arapski jezik|arapski]]: المهرة) je jedna od 20 [[Jemenske muhafaze|Jemenskihjemenskih muhafaza]]. Ova pokrajina prostire se na istoku [[Jemen]]a, uz obale [[Arapsko more|Arapskog mora]] i granicu sas [[Oman]]om. Na teritoriju Alal-Mahre prostirao se [[Sultanat Mahra]].
== Geografske karakteristike ==
Pokrajina Al-Mahra ima površinu od 98.249 km² <ref name=stat>[http://www.citypopulation.de/Yemen.html Yemen: Governerates, Cities & Villages - Statistics & Maps on City Population]</ref>, i oko 89.093 stanovnika, gustoća naseljenosti iznosi 1 stanovnik na km².<ref name=stat/>
 
== Geografija ==
Teren Al Mahre je sličan susjednom Dhofaru u [[Oman]]u. Vrhovi obalnog gorja dižu se do 1,300 metara, a na sjeveru se prostire [[pustinja]] [[Rub' al Khali]].
Pokrajina al-Mahra ima površinu od 98.249 [[km²]]<ref name=stat>[http://www.citypopulation.de/Yemen.html Yemen: Governerates, Cities & Villages - Statistics & Maps on City Population]</ref> i 89.093 stanovnika, a gustoća naseljenosti joj iznosi 1 st/km².<ref name=stat/> Teren al-Mahre je sličan susjednom Zofaru u [[Oman]]u. Vrhovi obalnog gorja dižu se do 1300 metara, a na sjeveru se prostire [[pustinja]] [[Rub' al Khali]]. Obale al-Mahre pod utjecajem su sezonskih [[monsun]]a [[harif]]a koji traju od [[jun]]a do prve polovice [[Septembar|septembra]]. U to doba napada puno kiša po obalnom gorju koje postane vlažno, maglovito i zeleno, od silne vegetacije koja plane nakon toga. U al-Mahri se nalazi jemenski [[nacionalni park]] Hauf.
 
Obale Al Mahre pod utjecajem su sezonskih [[monsun]]a - ''khareef'' koji traju od [[jun]]a do prve polovice [[Septembar|septembra]], tad napada puno kiša po obalnom gorju, koje postane vlažno, maglovito i zeleno, od silne vegetacije koja plane nakon toga. U Al Mahri se nalazi jemenski [[nacionalni park]] Hauf.
 
== Izvori ==
{{reflist}}
 
{{Commonscat|Mahra Governorate}}
{{Jemenske muhafaze}}
{{Normativna kontrola}}
 
[[Kategorija:Jemenske pokrajine (muhafaze)]]