Butan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 72:
 
== Stanovništvo ==
Stanovništvo Butana sastoji se od tri grupe: u zapadnom planinskom dijelu živi narod [[Ngalong]] koji je došao u [[srednji vijek|srednjem vijeku]] iz Tbeta i toj etniji pripada i kraljevska obitelj. U istočnim planinskim predjelima živi narod [[Sarchop]] koji je etnički blizak brdskim plemenima sjeveroistočne [[Indija|Indije]] . Te dvije grupe stanovništva su međusobno bliske zbog svoje pripadnosti [[budizam|budizmu]] . Treća grupa živi u dolini uz indijsku granicu, a pretežno su nepalski Butanci ili [[Lhotshamp]] . Oni su sa sobom donijeli i svoju religiju, [[hinduizam]] .
 
[[Nepal]]ci su se počeli naseljavati na jugu Butana od kraja 19. stoljeća, i to u početku sa pristankom vlade koja je trebala dodatnu radnu snagu. 1958 godine su granice zatvorene. Zakon o državljanstvu iz iste godine otvorio je Nepalcima stalno nastanjenim u južnom Butanu mogućnost da dobiju formalno državljanstvo Butana. Međutim, i nakon 1958 se nastavilo doseljavanje posebno iz gusto naseljenog Nepala ali i iz Indije, što je izmaklo svakoj kontroli.
[[Datoteka:Takstan-monastery.jpg|thumb|Samostan Taktsang]]
[[Popis stanovništva]] proveden 1980 pokazao je, da se udio nepalskog stanovništva povećao na više od 50 posto. To je u vladajućim slojevima Butanaca izazvalo strah od tradicionalnog tibetansko-budističkog identiteta i kulture Butana, a osim toga i bojazan, da bi [[monarhija]] mogla biti ugrožena grupama nepalskog stanovništva koje su sa sobom donijele i neke [[demokracija|demokratske]] tradicije.