Bizantsko Carstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 11:
Vizantija je bila država jako vezana za hrišćanstvo koje je bilo jedina zvanična religija carstva vekovima. Viševekovno rivalstvo dva hrišćanska poglavara i pokušaj prevlasti nad carevinom kulminira 1054. godine kada rimski [[Papa]] odbijajući da prizna samoizabranog arhiepiskopa Carigradskoig [[Fotije|Fotija]], demonstrativno baca anatemu na istočnu hrišćansku crkvu u velelepnoj crkvi Sveta Marija (današnja [[Aja Sofija]]). Od tog doba dve hrišćanske crkve se samostalno razvijaju i grade sve veće razlike među sobom, pokušavajući da se nametnu u hrišćanskom svetu. Česti su, u prošlosti, bili pokušaji falsifikovanja istorijskih činjenica, pa čak sukoba i otvorenih ratova prouzrokovanih ovim neslaganjima.
 
== Poreklo imena „Vizantijsko carstvo“Carstvo“ ==
Termin „Vizantijsko carstvo“Carstvo“ je moderan naziv i bio bi stran njegovim savremenicima. Domaći, vizantijski, naziv je bio '''{{Polytonic|Ῥωμανία}}''' — ''Romania'' ili '''{{Polytonic|Βασιλεία Ῥωμαίων}}''' — ''Basileia Romaion'', što predstavlja direktan prevod [[latinski jezik|latinskog]] naziva za [[Rimsko carstvoCarstvo]], '''Imperium Romanorum''', a svi postojeći zapisi govore o tzv. Vizantijcima kao "[[Romeji]]ma", dakle zemlji koja je naslednik Rimskog carstva i njenim podanicima.
 
Sam naziv prvi put se koristi [[1557]]. od strane nemačkog istoričara [[Hieronymus Wolf|Heronima Volfa]] u njegovom delu „Corpus Historiae Bizantinae“. Potiče od starog grčkog naziva Vizantion, grčke kolonije na [[Bosfor]]u, na čijem je mestu kasnije podignuta prestonica Istočnog carstva, [[Konstantinopolj]]. Prema predanju, grad su osnovali grčki kolonisti, koje je predvodio neki Viza (Biza) ili [[Bizas|Vizas]] (Bizas) i po njenu je i naselje dobilo ime [[Bizantion|Vizantion]] (Bizantion). Zbog povoljnog geografskog položaja Vizantion je brzo postao važan primorski i trgovački grad, ali pak u antičkom periodu nije zauzeo neku značajniju ulogu.
 
== Grčka kultura ==