Razlike između izmjena na stranici "Biblija"

Dodano 350 bajtova ,  prije 2 godine
m/м
Vraćene izmjene 31.223.133.234 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika SrpskiAnonimac
m/м (Vraćene izmjene 31.223.133.234 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika SrpskiAnonimac)
oznaka: vraćanje
'''Biblija''' (od [[grčki jezik|grčkog]] τὰ βιβλία ''ta biblia'' - «knjižice») naziv je za svetu knjigu hrišćana koju čine [[Stari zavjet|Stari zavet]] i [[Novi zavjet|Novi zavet]]. Biblija je poznata i kao '''Sveto pismo'''.
 
Bibliju su pisali ljudirazni nadahnutiautori Duhomu Svetim,raznim zbogvremenima togai sena Biblijaraznim imestima, da bi zoveodgovorili Svetoraznim Pismopotrebama.<ref name="Ehrman">[http://www.scribd.com/doc/60185745/Bart-Ehrman-Isus-to-nije-rekao Bart Ehrman - Isus to nije rekao] (scribd)</ref> Autografi biblijskih knjiga ne postoje, već samo [[Biblijski rukopisi|mnogobrojni prepisi]], tzv. tekstualni svedoci. Služeći se njima, [[biblijska nauka]] nastoji prirediti što pouzdaniji biblijski tekst, tzv. kritičko izdanje Biblije.
 
Pored religijskog, Biblija ima i svoj socijalni sadržaj. Siromaštvo i tlačenje su teme na koje se Biblija stalno vraća i [[Bog]] se preko [[prorok]]a i [[Isus]]a uvijek svrstavao na stranu žrtava.<ref>[http://www.e-novine.com/drustvo/79722-Budem-ubijen-uskrsnut-salvadorskom-narodu.html Život i smrt biskupa Romera (1)]</ref>
 
== Etimologija ==