Austen Chamberlain – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 5:
Остен Чемберлен је рођен у [[Бермингем|Бермингему]], друго дете и најстарији син Џозефа Чемберлена, тада индустријалиста који је растао и био политички радикал, доцније градоначелник Берингема и доминантна фигура у Либералској и Унионистичкој политици на крају 19. века. Његова мајке, бивша Херијет Кенрик, умрла је на рођењу детета, оставивши његова оца тако потресена да је скоро четврт века одржаао дистанцу од прворођена сина. 1868, отац се оженио Херијетином рођакињом Флоренс и имао је четверо деце, најстарији од којих [[Артур Невил]] би постао Први Министар у години Остенове смрти.
 
Остен беше васпитан у Рагби школи, пре преласка на ТринитиКолеџТринити Колеџ, Кембриџ. Док је био у Тринити КколеџуКолеџу, постао је довека пријатељ Ф. С. Оливеру, будућем адвокату Империјалне Федерације и после 1909 проминентни члан покрета Округли Сто. Чемберлен је урадио своју прву политичку адресу 1884 на митингу универзитетског политичког друштва и беше вицепредседник Друштва Кембриџ Јунион.
 
Изгледало је да од ране доби било намеравано од његова оца да политика буде Остенов будући пут и с тиме на уму, беше послан у Француску, гђе је био на студију на париском Институ д'Етид Политик де Пари и развио адмирацију ка Француском народу и култури. За девет месеци, Парис му је приказао биљанстност под Трећом Републиком, и срео је и ужинао са лицима Жоржа Клемансоа и Александра Рибоа.
 
Из Париса доцније је Остен послат у Берлин на дванаест месеци, да имбибише политичку културу остале велике Европске силе, Немачке. Мада је у писмима кући Биатрис и Невилу показао да очигледно преферише Француску и животни стил који беше оставио онамо, ипак је Чемберлен предузео је учење Немачког и учење из искуства у главном граду Другог Рајха. Између осталих Остен је срео и ужинао са Гвозденим Канцеларом Отом фон Бизмарком, што беше искуство које је заузело специјално место у његовом срцу за цео живот.
 
[[Kategorija:Britanski političari]]