Trgovina – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Dodano veoma puno sadržaja
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Poništena izmjena 40820175 korisnika 62.4.59.222 (razgovor)
oznaka: poništenje
Red 1:
[[File:Accarias de Sérionne - Intérêts des nations de l'Europe, dévélopés relativement au commerce, 1766 - 5790093.tif|thumb|''Intérêts des nations de l'Europe, dévélopés relativement au commerce'', 1766]]
A
'''Trgovina''' u najširem smislu proces razmene [[Roba|robe]] i/ili [[Ugostiteljstvo|usluga]]. Naziv potiče od slovenske reči ''[[trg]]''.
 
Pod '''trgovinom''' se u užem smislu podrazumijeva komercijalna ponuda [[roba|robe]] u zamjenu za platežno sredstvo odnosno [[novac]], ili za drugu robu ([[robna razmjena]]). Prava trgovina postoji samo u slučaju, kad u njoj posreduje treća osoba (trgovac), koja živi od tog posredovanja između proizvođača i kupca. Trgovina se ograničava samo na nabavu, [[transport]] i prodaju dobara, [[kapital]]a ili znanja bez da ih se u bitnom mijenja ili dorađuje. Pretpostavka za početak trgovine (ne razmjena poklona, i ne direktna razmjena između prodavača i kupca) je još u predhistorijsko vrijeme bila infrastruktura koja ju je omogućila. Pravno gledano, danas se između trgovinskim partnerima sklapaju [[ugovor]]i. Između partnera koji sudjeluju u trgovini postoji trgovinski odnos.
 
== V. također ==