1970-e – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{Decenijska kutija|197}}
 
'''1970-e''' su decenija koja je počela 1. januara 1970. i završila 31. decembra 1979.
'''1970-e''' su decenija koja je počela 1. januara 1970. i završila 31. decembra 1979. godine. One su dostigle vrhunac rođenjem dobrih vila [[Nina Badrić|Nine Badrić]], [[Jelena Rozga|Jelene Rozge]], sestara Kovač ([[Aleksandra Kovač|Aleksandre]] i Kristine), [[Azra Kolaković|Azre Kolaković]] poznatije kao Donna Ares i voditeljke [[Radna akcija (TV emisija)|Radne akcije by Ceresit]] Tamare Grujić. Nina i Aleksandra su rođene [[1972]]. godine, Kristina je rođena [[1974]]. godine, a Jelena, Azra i Tamara su rođene [[1977]]. godine.
 
== Događaji i trendovi ==
 
* [[Hladni rat]] ulazi u period [[detant]]a.
* U mnogim zemljama, uključujući [[SFRJ]], započinje period pojačane političke represije na jednoj, odnosno ekstremizma i terorizma na drugoj strani, zbog čega se ta vremena počinju nazivati [[olovne godine]].
* Završava se [[vijetnamski rat]].,
* U SSSR vlada [[Brežnevljeva stagnacija]].
* U Kini završava [[kulturna revolucija]] i počinje period ekonomskih reformi tržišne orijentacije.
* Portugalska [[Revolucija karanfila]] nakon koje nestaje [[portugalski kolonijalni imperij]], a s njime manje-više i afrička [[dekolonizacija]].
* U mnogim zemljama kulminira [[seksualna revolucija]]; legalizirani [[homoseksualnost]] i [[pornografija]].
* Omladinska [[rock]] supkultura se počinje diferencirati na posebne supkulture bazirane na novim muzičkim pravcima kao [[heavy metal]], [[disco]] i [[punk]].