Čistka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 7:
Čistke po svom opsegu i metodama, ovisno o političkom sistemu i ideologiji, mogu imati različite oblike. Najblaži se svode na jednostavno premještanje "očišćenih" pojedinaca s važnijih na manje važne položaje, što se, uz imenovanje na "zvučne" titule, može okarakterizirati i kao tzv. smjenjivanje unaprijeđivanjem. Nešto oštrije metode predstavljaju prisilna umirovljenja, a još oštrije su degradiranja i otpuštanja iz državne službe, odnosno izbacivanja iz stranke.
 
Najekstremniji oblici čistke su oni kojima se "očišćeni" kadrovi nastoje eliminirati ne samo iz vladajuće strukture, nego i iz društva uopće, kako više nikada ne bi bili u prilici da, makar posredno, "štetno" utiču na novu vlast. To podrazumijeva hapšenja, hapšenja, progonstvo, [[montiran proces|montirane sudske procese]] nakon kojih slijede dugotrajne zatvorske kazne ili [[smrtna kazna|egzekucije]], odnosno ''[[damnatio memoriae]]'' nakon kojih takve osobe postaju ''[[ne-osoba|ne-osobe]]''.
 
Čistke se, ovisno o okolnostima, provode kroz formalne odluke upravnih, stranačkih i drugih tijela, odnosno na temelju za to posebno izglasanih [[zakon]]a te, u pojedinačnim slučajevima, [[sud]]skih presuda. U [[stari Rim|starom Rimu]] se pak kao pravni osnov za čistke koristio institut [[proskripcije|proskripcija]] kojima bi se mete čistki proglašavale ''neprijateljima države'' te tako davala ovlast za njihove fizičke likvidacije. Pojedini režimi, pak, čistkama ne daju čak ni elementarnu pravnu utemeljenost, a za što je primjer [[Hitler]]ova likvidacija vodstva [[SA]] u [[Noć dugih noževa|Noći dugih noževa]] godine 1934. godine.