Razlike između izmjena na stranici "Karpatska Rutenija"

Obrisano 9 bajtova ,  prije 1 godinu
m/м
 
== Povijest ==
Na prostoru Zakarpatja u 6. i 7. stoljeću žive [[Bijeli Hrvati]]. Dio Hrvata nakon 7. stoljeća seli prema [[Jadransko more|Jadranskom moru]], a dio ih se asimilira sa narodom koji u 11. stoljeću prihvaća naziv [[Rusini]]. Tada se po prvi puta stvara pojam ZakarpatskaKarpatska Rus'. Središte zakarpatskih Rusina tada predstavlja grad [[Kijev]] i [[Galič (Ukrajina)|Galič]], no lokalno stanovništvo ima snažne veze i sa drugim gradovima središnje Europe. U 9. stoljeću te su zakarpatske prostore manjim dijelom naselili i [[Mađari]].
 
Padom [[Kijevska Rus'|Kijevske Rusi]] u 13. stoljeću, na te prostore stižu novi valovi Rusina, posebno sa prostora [[Galicija|Galicije]] u zapadnoj Ukrajini. Ta seoba traje sve do 16. stoljeća kada prostore Zakarpatja naseljavaju i [[Vlasi]]. Vlasi su bili romanizirano stanovništva s Balkanskog poluotoka koje su Rusini brzo asimilirali. Vlasi su se nastanili duž cijeloga karpatskoga planinskog područja, sve do [[Moravska|Moravske]].
Dio Zakarpatja potpao je pod nadzor [[Ugarska|Ugarske]] već u drugoj polovici 11. stoljeća. Ugarska vlast nad središnjim dijelom Panonske zavale održala se sve do 1526. godine kada je [[Osmansko Carstvo]] pokorilo veći dio Ugarske. Mali ostatak Ugarske, uključujući i područje naseljeno Rusinima, podijelile su habsburška [[Austrija]], koja je polagala pravo na nasljedstvo ugarske krune, te poluautonomna ugarska kneževina Erdelj. Ipak, dominantna regionalna sila na tom prostoru i dalje je bilo [[Osmansko Carstvo]], čija je nazočnost potrajala sve do potkraj 18. stoljeća.
 
U 18. stoljeću nad Zakarpatjem su zavladali [[Habsburška Monarhija|Habsburzi]]. Mađarsko Kraljevstvo pod habsburškom krunom vladalo je Zakarpatjem do 1918. godine. Početkom 20. stoljeća stvorena je [[Karpatska Rus']], potom [[Karpatska Ukrajina]] i zatim [[Zakarpatska oblast]] u sklopu Ukrajine. Oko 55.000 nacionalno osviještenih Rusina širom svijeta do danas tvrdi da imaju posebno pravo na Zakarpatsku oblast i njezinu nezavisnost jer se ne smatraju Ukrajincima iz više razloga. Veliku ulogu u ovom kontroverznom političkom pitanju ima i vlast u [[Moskva|Moskvi]].
 
[[Ukrajinci]] tvrde da je Zakarpatje povijesno njihova zemlja opravdavajući da su lokalni [[Rusini]] zadržali poseban identitet i njihov stari naziv za zapadne Ukrajince zbog toga što nisu bili povezani sa ukrajinskim narodnim preporodom. Ono što povezuje Rusine i Ukrajince jesu gotovo identični jezici, grkokatolička vjeroispovijest i povijesni naziv [[Povijest Ukrajine|Rus']] koji Ukrajinci smatraju povijesnim imenom Ukrajine. Jedna od ključnih osoba koja ukazuje na različitost između Rusina i Ukrajinaca jeste kanadski [[povjesničar]] [[Paul Robert Magocsi]].
 
==Zemljopis==