Aranđelovac – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Formatiranje
oznaka: uređivanje izvornog koda (2017)
Nema sažetka izmjene
Red 25:
podizanje Prvog srpskog ustanka u selu [[Orašac (Aranđelovac)|Orašac]] 6 km od Aranđelovca, gde se nalazi memorijalni kompleks smešten oko Marićevića jaruge gde je započeto stvaranje moderne srpske države, a Karađorđe izabran za vođu ustanka.
 
Aranđelovac ima i dva Hrama Sv. arhangela Gavrila. Jedan je onaj u kome je služio prota Atanasije bukovički, koji je zakleo ustanike na vernost otadžbini, podignut [[1835]]. godine na temeljima srednjevekovne crkve iz [[1480]]. godine. Drugi je podigao [[miloš Obrenović|knez Miloš]], onaj po kome je Aranđelovac dobio ime. Novosagrađen Hram Sv. Ap. Petra i Pavla u naselju Seničani, jedan je od najvećih u Šumadiji. U blizini se nalazi nekadašnji srednjevekovni [[Manastir Svetog Arhangela Mihaila u Brezovcu]], crkve brvnare u Venčanima i Darosavi. U neposrednoj blizini, u Topoli nalazi se mauzolej kralja Petra I na [[Oplenac|Oplencu]] kao i Karađorđeva crkva, zatim srednjevekovni manastiri Voljavča, Nikolje i Blagoveštenje.
 
Na 10 km od Aranđelovca je [[1976]]. podignuto akumulaciono [[Garaško jezero]] za snadbevanje vodom Aranćelovca i okoline. Jezero se prostire na površini od oko 65 ha, najveće dubine 22 m, poribljeno je i predstavlja omiljeno izletište građana Aranđelovca zajedno sa bazenom pored samog jezera koji u svom sadržaju ima i sporske terene i ugostiteljski objekat.
Red 54:
* Vladica Cvetković, dopisni član SANU
* Predrag Lazić, prof.Dr., redovni profesor RGF u Beogradu
* Miloš Milojević, prof. elektrotehnike
 
== Privreda ==
Najpoznatije preduzeće iz Aranđelovca je AD "Knjaz Miloš" koje sem pomenute mineralne vode, proizvodi i puni sokove i energetske napitke. Holding korporacija "Šamot" proizvodi vatrostalne materijale i vrši eksploatisanje ruda, a za proizvodnju elektroporcelana i izolatora zadužen je "Elektroporcelan". Elektrokeramika proizvodi se u DD "Elka". Eksploataciju mermera vrši preduzeće "Venčac" a proizvodnjom PVC cevi bavi se PP "Peštan". DD "Kubršnica" proizvodi građevinski materijal (opeke i montažne nosače). Pored pomenutih postoji veliki broj manjih privatnih preduzeća a o turizmu se staraju dva hotela:"Šumadija" i "Izvor" , odmaralište INO, motel "Lovački dom" na Bukulji, te veliki broj privatnih smeštajnih kapaciteta i mnoštvo kafića i restorana (kao što je [http://www.restoran-aleksandar.rs ekskluzivni restoran Aleksandar]).
 
== Turizam ==
U Aranđelovcu se nalazi " Aqua Park". za decu