Vogošća – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 251:
I pored relativno bogate i zanimljive prošlosti u Vogošći, nema mnogo kulturno-istorijskih spomenika. Na jednom uzvišenju kod Beglerovića kuće u ul. Izeta Delića, u naselju Vogošća, 1969 godine, podignuta je jedna grandiozna, ne baš lijepa, spomen-kosturnica, rad arhitekte, Ruben Ugljena i vajara, Petra Krstića, u znak sjećanja na pale borce naroda ovog kraja u antifašističkoj borbi tokom II svjetskog rata. Spomenik predstavlja petokraku zvezdu koja se rađa u kamenu, vjerojatno ovdje petokraka simbolizuje "slobodu". Na spomeniku stoje u bareljefu stihovi velikog Njegoša: "AL' TIRJANSTVU STATI NOGOM ZA VRAT, DOVESTI GA U POZNANIJU PRAVA TO JE LJUDSKA DUŽNOST NAJSVETIJA". Pored ovih stihova postoje uklesane i ljudske figure, zatvorska, prozorska zeljezna mreža, jedan točak i nekoliko petouglova.
U centru naselja bila je još jedna rogobatna, bronzana, spomen fontana podignuta u parku, na desnoj obali Jošaničkog potoka, preko puta zgrade Skupštine opštine Vogošća, u čast puštanja u upotrebu novog gradskog vodovoda. Danas ta fontana više ne postoji.
Pored ova dva spomen obilježja, tu je i prelijepa "Fontana s kupačicom" rad poznatog hrvatskog vajara, <nowiki>[[Marijan Kocković|Marijana Kockovića]]</nowiki>, iz 1956 godine, koja se nalazi ispred Radničkog doma u Vogošći. Treba napomenuti da su NN lica, u noći između 26. i 27. novembra 2011 godine, ukrala ovu vrijednu sklupturu, ali je ona vrlo brzo pronađena i sada je u fazi restauriranja.
Na groblju Rosulje (Klupe) radnici PRETIS-a i građani Vogošće podigli su jednu spomen kosturnicu u znak sjećanja na 57 izginulih sugrađana, radnika PRETIS-ovog pogona Pirotehnike, u velikoj eksploziji 16. januara 1953. To je najveća tragedija Vogošće u njenoj poratnoj istoriji.