Falcon 9 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
 
Red 4:
SpaceX je zahvaljujući Falconu 9 i letjelici Dragon dobio [[NASA|NASA-in]] ugovor za opskrbu [[Međunarodna svemirska postaja|Međunarodne svemirske postaje]] u sklopu programa '''Commercial Resupply Services (CRS)'''. Prihvaćanjem tog ugovora SpaceX se obvezao lansirati 12 opskrbnih misija prema do 2017. godine.
 
=== Opis ===
 
Falcon 9 je dvostupanjska raketa pogonjena tekućim kisikom ([[LOX]]) i kerozinom [[RP-1]]. Radi povećanja pouzdanosti prilikom rada i proizvodnog procesa svi dijelovi rakete su srodni. Time se skraćuje vrijeme i smanjuju troškovi proizvodnje. Prilikom uzlijetanja raketa se od rampe odvaja tek kada motori postignu puni potisak i navigacijsko računalo provjeri rad svih sustava u raketi. U slučaju da računalo otkrije anomaliju ono automatski gasi motore i započinje istovar goriva.
 
Linija 16 ⟶ 15:
SpaceX uspio je meko spustiti prvi stupanj rakete nakon lansiranja misije CRS-3 18. travnja 2014. Prvi stupanj rakete je uspješno upalio motore nakon odvajanja, stabilizirao svoj let i meko se spustio na površinu Atlantskog oceana. Nažalost, olujno more s valovima od 6 m uništilo je i potopilo prvi raketni stupanj tako da njegovo izvlačenje na kopno radi daljnjeg proučavanja nije bilo moguće.
 
==== Prvi stupanj ====
Prvi stupanj rakete je pogonjen s 9 motora [[Merlin (raketni motor)|Merlin 1C]] koje je također razvila tvrtka SpaceX. Svaki od motora ima potisak od 556 kN na razini mora i daju ukupan potisak od približno 5 MN. Motori prvog stupnja rade 170 sekundi prije gašenja. Zbog višestrukih motora na prvom stupnju raketa ima mogućnost nastavka leta čak i u slučaju da jedan od njih zakaže prilikom rada. Gubitak potiska u tom slučaju raketa nadoknađuje duljim radom preostalih motora. Prilikom četvrtog lansiranja Falcona 9, 8. listopada 2012., jedan od motora je nakon 79 sekundi leta prestao s radom<ref>{{eng oznaka}} [http://www.universetoday.com/97753/falcon-9-experienced-engine-anamoly-but-kept-going-to-orbit/ Falcon 9 engine anomaly]</ref> i došlo je do djelomičnog pucanja sapnice motora. Ostalih 8 motora rakete nastavili su s radom i uspjeli su ubaciti letjelicu Dragon u orbitu 30 sekundi nakon predviđenog vremena.
 
Prvi stupanj rakete je pogonjen s 9 motora [[Merlin (raketni motor)|Merlin 1C]] koje je također razvila tvrtka SpaceX. Svaki od motora ima potisak od 556 kN na razini mora i daju ukupan potisak od približno 5 MN. Motori prvog stupnja rade 170 sekundi prije gašenja. Zbog višestrukih motora na prvom stupnju raketa ima mogućnost nastavka leta čak i u slučaju da jedan od njih zakaže prilikom rada. Gubitak potiska u tom slučaju raketa nadoknađuje duljim radom preostalih motora. Prilikom četvrtog lansiranja Falcona 9, 8. listopada 2012., jedan od motora je nakon 79 sekundi leta prestao s radom<ref>{{eng oznaka}}[http://www.universetoday.com/97753/falcon-9-experienced-engine-anamoly-but-kept-going-to-orbit/ Falcon 9 engine anomaly]</ref> i došlo je do djelomičnog pucanja sapnice motora. Ostalih 8 motora rakete nastavili su s radom i uspjeli su ubaciti letjelicu Dragon u orbitu 30 sekundi nakon predviđenog vremena.
 
==== Drugi stupanj ====
 
==== Drugi stupanj ====
Drugi stupanj pogonjen je samo jednim motorom '''Merlin 1C''' koji je prilagođen radu u vakuumu. Drugi stupanj izgara 345 sekundi, daje 445 kN potiska i ima mogućnost višestrukog pokretanja.
 
=== Specifikacije ===
{| class="wikitable"
|-
! '''parametar'''
! '''Falcon 9'''<ref>{{eng oznaka}} [http://www.astronautix.com/lvs/falcon9.htm Falcon 9 on Aeronautix.com]</ref>
! '''Falcon 9 v1.1'''<ref>{{eng oznaka}} [http://www.spacelaunchreport.com/falcon9v1-1.html SpaceX Falcon 9 v1.1]</ref>
|-
| visina
Linija 100 ⟶ 97:
|}
 
=== Izvori ===
{{izvori}}
 
{{Commonscat|Falcon 9}}
{{Rakete nosači}}
 
[[Kategorija:Astronautika u SAD]]
[[Kategorija:Rakete-nosači]]
[[Kategorija:Astronautika u SADSpaceX]]