Razlike između izmjena na stranici "Kubrat"

Dodano 12 bajtova ,  prije 2 godine
m/м
nema sažetka uređivanja
m/м
m/м
Kubratova godina rođenja je nepoznata, jedino što je sigurno je njegov boravak u Konstantinopolju, krštenje, školovanje, prijateljstvo sa imperatorom Herakliusom ([[610|610.]] - [[640|640.]]) i dobijanje titule patricije koja je i pronađena na prstenu u njegovom grobu.
 
Kvota patrijarha Nićifora' ''Kratka istorija''<ref>[http://www.amazon.ca/Nicephori-Archiepiscopi-Constantinopolitani-Opuscula-Historica/dp/0405071930 Nicephori Archiepiscopi Constantinopolitani Opuscula Historica], editor [[Carl G. de Boor]], 24, 9-12.</ref> gde spominje Kubrata kao vladara Unogora[[Onoguri|Onogura]].
 
Po povratku iz Konstantinopolja preuzima vlast od Organa koji je u njegovom odsustvu vladao [[Utiguri]]ma. Isteravši Avare sa svoje teritorije, ujedinjenjem svih bulgarskih plemena, Kubrat Knyazovo carstvo se prostiralo od delte [[Dunav]]a do reke [[Volga]]. Kubrat je bio jedan od retkih koji je svoju vladavinu proveo u miru sa Vizantijom, verovatno zbog prijateljstva sa imperatorom i poštovanjem vizantijske kulture, sa kojom je odrastao za vreme svog boravka u Konstantinopolju.
759

izmjena