Električna sijalica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Brisanje šablona: Link GA.
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 4:
'''Električna sijalica''' (inkandescentna ili klasična žarulja) je umjetni izvor [[svjetlost]]i koja nastane kada [[električna struja]] prolazeći kroz tanku ([[volfram]]ovu) nit zagrije nit do usijanja, koja zatim počne da emitira svjetlost. Emisija svjetlosti prouzrokovana je zapravo [[Toplina|toplinom]]. Stakleni balon spriječava da metalna nit dođe u dodir sa [[kisik]]om iz okolnog [[zrak]]a (čime bi bila brzo uništena).
 
Klasična sijalica se proizvodiprojizvodi različitih napona i veličina, od 1,5 volta (V) do oko 300 volti (V). Jednostavne su konstrukcije i zato imaju vrlo nisku proizvodnu cijenu. Rade vrlo dobro i na [[Izmjenična struja|izmjeničnu]] i [[Istosmjerna struja|istosmjernu struju]].
 
Sijalica je našla široku primjenu, kako u kućnoj tako i industrijskoj, komercijalnoj upotrebi. Zbog toga što prozvodi i priličnu količinu topline, upotrebljava se u raznorazne svrhe gdje je pored svjetlosti potrebna i manja količina topline, npr. inkubatori, kod mlade peradi, procesi sušenja, itd. Danas se uveliko javlja tendencija zamjene ovih sijalica sa tzv. [[Štedna sijalica|kompaktnim fluorescentiim sijalicama]], uglavnom zbog manje potrošnje električne energije. Neke države idu toliko daleko, da planiraju potpunu zabranu upotrebe klasičnih sijalica, zbog potrebe da se uštedi na potrošnji električne energije.