Savez komunista Jugoslavije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 291:
O ovim promenama u Hrvatskoj govorila je [[Savka Dabčević-Kučar]]. Ona je podnela referat u kome je podržavana takva linija od strane CK Saveza komunista Hrvatske. Na 22 sednici CK SKH Savka Dapčević je potvrdila da je masovni pokret u Hrvatskoj deo politike Saveza komunista Hrvatske. Za konsolidaciju političke situacije u zemlji značajna je 21. Sednica Predsedništva SKJ u [[Karađorđevo|Karađorđevu]] gde je [[Tito]] osudio ovakve promene u Hrvatskoj. Posle ovoga svoje ostavke su podneli [[Savka Dabčević]], [[Miloš Žanko]], [[Mika Tripalo]], [[Pera Pirker]], [[Marko Koprtl]] i [[Janko Bobetko]]. Takođe je odlučeno da se sa dosadašnjih funkcija smene dosadašnji predsednik i potpredsednik CK Zagreba [[Srećko Bijelić]] i [[Dragutin Haramija]], a za novog predsednika CK SKH izabrana je [[Milka Planinc]].
 
Dijamentralno suprotno od nacionalističkih skretanja u Hrvatskoj u Srbiji su se pojavile liberalističke struje u najužem rukovodstvu CK Srbije. Akcent je bio na ekonomiji tj. liberalnijem ekonomskom modelu, većim ovlašćenjima direktora privrednih subjekata. Naravno to je bilo u suprotnosti sa Radničkim samoupravljanjem koje je sve više postajalo kočnica daljem ekonomskom razvoju. Glavni predstavnici bili su: predsednik CK SKSSKJ [[Marko Nikezić]], Sekretar SKS dr [[Latinka Perović]], Predsednik Pokrajinskog komiteta CK Vojvodine [[Mirko Čanadanović]] i sekretar [[Miloš Radojičić]].
Pod velikim pritiscima, svi pomenuti su podneli ostavke na svoje funkcije i članstvo u Savezu komunista. Posle toga je usledila velika „[[Čistka liberala u Srbiji|čistka]]“ među privrednicima u Srbiji i veliki broj direktora firmi, uspešnih privrednika je smenjen. To je imalo ozbiljne posledice na ekonomski razvoj Srbije. Umesto Nikezića i Perovićeve izabrani su dr [[Tihomir Vlaškalić]] i [[Nikola Petrović]].