Srpskohrvatski jezik – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
ref + preslagivanje i uklanjanje ponavljanja
Početkom prošle godine Kajkavski je kroz standard ISO 639-3 službeno postao povijesni jezik izvan Srpsko-Hrvatske jezične skupine. Zbog toga ažurirao popis dijalekata.
Red 137:
[[Datoteka:Serbo-Croatian dialects.png|thumb|Rasprostranjenost ijekavskog, ekavskog i ikavskog narečja.]]
 
Srpskohrvatski jezik ima tridva osnovna narečja, koja su nazvana prema upitnoj zamenici koja se razlikuje u svakom od njih. [[Čakavsko narječje|Čakavsko narečje]] koristi upitnu zamenicu ''ča'', [[kajkavsko narječje|kajkavsko narečje]] koristi ''kaj'', ai [[štokavština|štokavsko narečje]] koristi ''što'' ili ''šta''. Narečja kao što je [[torlački dijalekt|torlačko narečje]] nisu prepoznata u ovoj klasifikaciji.
 
Takođe, postoje tri osnovna načina za zamenjivanje u govoru i pisanju protoslovenskog samoglasnika [[jat]]. U okviru čakavskog narečja obično se koristi samoglasnik ''i'' za zamenjivanje jata (tzv. ''[[ikavski izgovor]]''), dok se u nekim čakavskim govorima koriste i samoglasnik ''e'' (''[[ekavski izgovor]]''), kao i samoglasnička grupa ''ije'' odnosno ''je'' (''[[ijekavski izgovor]]''). KajkavskoŠtokavsko narečje, običnopoput zamenjuječakavskog kod zamene jat samoglasnikomsamoglasnika ''e'', dokpodeljeno je štokavsko, poput čakavskog, podeljeno na govore koji koriste samoglasničke grupe ''ije'' i ''je'' (''ijekavski''), samoglasnik ''e'' (''ekavski'') i samoglasnik ''i'' (''ikavski'').
 
=== Izražavanje jata ===