Wikipedija:Kako napraviti novi članak – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Branislav Nacic novinar
Red 21:
* Prva rečenica mora biti potpuna. Dobro je imati prvu rečenicu u kojoj je '''podebljana''' riječ ili rečenica koja je naslov stranice....
 
'''BRANISLAV NACIC'''
== Stvaranje novog članka ==
 
# Otvorite stranicu s postojeće poveznice, ili
# Otvorite stranicu izravnim upisivanjem Internet adrese, ili
# Otvorite stranicu sa [[Wikipedija:Stranica za vježbanje|stranice za vježbanje]] ili
# Otvorite stranicu direktno
 
== '''BRANISLAV NACIĆ''' ==
=== Otvorite stranicu s postojeće poveznice ===
 
Kad gledate članke u Wikipediji, vidjet ćete poveznice na stranice koje još nisu napisane. Takve su poveznice <font color="red"><u>crvene boje i podcrtane</u></font>. Kad kliknete na njih, otvara se stranica koja kaže nešto u smislu:
 
== Poznati beogradski novinar, fotoreporter, snimatelj. ==
:You've followed a link to a page that doesn't exist yet.
:To create the page, start typing in the box below:
Školovao se u Beogradu gde i radi. Živi u Zemunu.
 
Odlično poznaje našu muzičku scenu, kao i filmsku i pozorišnu, a prati i oblast sporta.
Ispod toga je velik prostor za upisivanje teksta. U taj prostor upišite svoj članak. Zatim obavezno kliknite na dugme "'''Pretpregled/Претпреглед'''", koje je ispod prozora za izmjenu. To dugme će vam prikazati kako će izgledati nova stranica kad je snimite. Ako niste zadovoljni, opet možete mijenjati stranicu, a onda opet kliknite "'''Pretpregled/Претпреглед'''". Tek kad ste sigurni da takvu stranicu želite, kliknite na dugme "'''Sačuvaj - Сачувај'''". Stranica će odmah biti snimljena na Wikipediju.
Za matični magazin HUPER i druge novine-magazine izveštavao kroz fotografiju i tekst, samostalno, sa svih muzičkih festivala 90-ih godina, koji su tad počeli da se organizuju u Srbiji i Crnoj Gori.
Budva, Herceg Novi, Zrenjanin, MESAM, BG Proleće, Oskari popularnosti, Evrovizije-Jugovizije, Beovizije, EXIT-i, godišnji Berarovi rock koncerti u Novom Sadu, dobrotvorni koncerti, novogodišnji programi... Sa Gitarijada u Zeječaru, tradicionalno (takodje uglavnom samostalno, što znači i tekstovi i fotografije), sa Filmskih Festivala i Herceg Novom, FEST-u, bezbroj velikih, srednjih i malih koncerata u našoj zemlji, kao i zemljama nekadašnje Jugoslavije. Pod još ratnim dejstvima, boravio u Sarajevu na koncertima Djordja Balaševića. U Beogradu sa svih značajnijih muzičkih i filmskih dešavanja. Na raznoraznim dodelama nagrada koja se organuzuju tokom cele godine. Na mnogobrojnim promocijama, premijerama, utakmicama ...
Skoro svake nedelje bio prisutan na Malom Kalemegdanu da bi kroz sliku i reči preneo atmosferu i dešavanja sa Posela 202, čitaocima mnogih magazina. Bio je obavezan prisustvom i na godišnjim Poselima (bio i član žirija jedne godine), kao i Rok koncertima Godine, Decenije 202-ojke. Na fudbalsko-muzičkim spektaklima u zemlji i inostranstvu, na kojima su naši estradni junaci prvo igrali revijalne utakmice, a posle pevali na gala-koncertima. Pisao i objavljivao intervjue naših velikih imena iz oblasti zabavne muzike, narodne muzike, filma i pozorišta, sporta, kao i drugih domaćih javnih ličnosti iz zemlje i inostrantva.
 
Sa Evropskog fudbalskog prvenstva u Belgiji i Holandiji 2000.godine, doneo zanimljive materijale, kao i ekskluzivne intervjue, fotografije i reportaže sa Australija Opena 2001.godine, kada su Janko Tipsarević i Jelena Janković postigli najveći uspeh našeg juniorskog tenisa, osvojivši u singlu ovaj Gren-slem. Eksluzivne materijale je donosio i iz Evrope sa fudbalskih utakmica Lige Šampiona, UEFA kupa, naše reprezentacije, kao i intervjue naših fudbalera koji trenutno igraju u inostrantvu. Bio i na koncertima PINK, UB40, 50cent, Sepultura, Metalika... u gradovima Evrope.
'''Može i drukčije:''' ako na nekoj postojećoj stranici vidite riječ ili frazu koja treba imati svoju stranicu, pretvorite tu riječ ili frazu u poveznicu. To se radi ovako: na postojećoj stranici kliknite '''''Izmijeni ovaj članak''''', stavite dotičnu riječ ili frazu u dvostruke uglate zagrade (ovako:<code><nowiki>[[</nowiki></code>''ime vaše stranice''<code><nowiki>]]</nowiki></code>) i snimite postojeću stranicu. Dobili ste poveznicu. Kliknite na poveznicu i ona će vas odvesti - ili na stranicu koja već postoji s tim naslovom ili na praznu stranicu. To je izvrstan način za stvaranje novih članaka.
Poznaju ga skoro sve ličnosti, od značaja u našoj muzici, filmu, televiziji ...
 
Objavljivao fotogtafije i tekstove u preko 100 listova širom nekadašnje SFRJ, kako sadašnje države, tako i u mnogobrojnim novinama naše dijaspore, pa i na mnogobrojnim sajtovima: '''HUPER, Huper Enigmatika, Razbibriga, Politika, Ekspres Politika, Ilustrovana Poltika, Sportski Žurnal, Tempo, Ana, Viva, Magazin, Auto sport, Auto svet, '''revija''' ''Selo'', folk dodatak, Svet kompjutera, Bazar, Politika za nas, Tv Revija, Tv dodatak, Politikin zabavnik, Rock, Pop-rock'''. Sva nekadašnja izdanja Dečijih novina iz Gornjeg Milanovca: '''Ana, Dvoje, Eureka, Melos''' ... Izdanja nekadašnje Borbine kuće i kuće Novosti: '''TV Novosti, Večernje Novosti, Borba, Sabor''' ...
===Otvorite stranicu izravnim upisivanjem Internet adrese===
BIGZ-a: '''Praktična žena, DUGA, Računari''' ... Bio je dopisnik Sarajevske novinsko-izdavačke kuće ''Oslobodjenje'' za zabavu i kulturu, do početka rata, za njihove novine '''Oslobodjenje''' i magazin '''Svijet'''. Nekoliko puta objavljivao radove i u izdanjima novosadskog '''Dnevnik'''-a, kao i '''Svet'''-a. Objavio tekstove i fotografije za pregršt novina, magazina, časopisa drugih izdavača: '''Mladina''', '''Aplauz''' (Minhen), '''Novine''' (Toronto), '''Vesti''' (Frankfurt), '''Maneken''', '''Top model''', '''Student''', '''ITD''', '''Super ITD''' (izdanja Jež-a), '''Teen''', '''Super Teen''', '''As''', '''Razonoda''', '''Pravda''', web portal '''SrbijaNet''' ...
 
Radovi i prvenstveno fotografije su mu štampani u mnogobrojnim knjigama, publikacijama, katalozima, plakatima, lecima ...
Jedan od najlakših načina da stvorite novu stranicu jest da upišete njezino ime u prozorčić gdje piše Internet adresa:
Uradio popriličan broj omota za LP ploče, audio kasete, video kasete, CD, DVD... što samo fotografije, što i kompletnu pripremu koja uključuje idejno rešenje omota, dizajn, pa i štapmanje istog. Poseduje sopstvenu foto-arhivu i arhivu tekstova, koja može poslužiti u realizovanju i opremanju mnogih tematskih rubrika.
 
Član je '''Udruženja Novinara Jugoslavije''', tj. danas Srbije, '''Udruženja novinara Beograda''', '''Udruženja sportskih novinara Srbije''', '''Udruženja sportskih novinara Beograda''', nalazi se u data bazi podataka i registrovanih novinara medjunarodne fudbalske organizacije '''UEFA''', kao i svetske fudbalske organizacije '''FIFA'''.
:<nowiki>http://sh.wikipedia.org/wiki/</nowiki>''Ime_stranice''
 
Tamo gdje smo napisali ''Ime_stranice'' trebate upisati željeno ime. Znak _ mora stajati umjesto razmaka. Na primjer, ako želite stvoriti stranicu po imenu ''Bolesti uha, grla i nosa'', napisat ćete:
 
:<nowiki>http://sh.wikipedia.org/wiki/Bolesti_uha,_grla_i_nosa</nowiki>
 
Pojavit će se stranica s tim naslovom. Kliknite na tekst '''''Uredi ovu stranicu''''' i upišite članak.
 
'''Međutim''', kad stvorite stranicu tim načinom, lako je moguće da ćete dobiti "siroče" - nijedan drugi članak neće imati poveznice na tu stranicu. Siroče nije dobra stvar, pa zato dodajte poveznice onim stranicama koje imaju veze s vašom temom.
 
=== Otvorite stranicu sa stranice za vježbanje ===
 
* Pođite na [[Wikipedija:Stranica za vježbanje|stranicu za vježbanje]], kliknite '''''Uredi ovu stranicu''''' i upišite poveznicu (ovako:<code><nowiki>[[</nowiki></code>''ime vaše stranice''<code><nowiki>]]</nowiki></code>) i snimite stranicu.
* Kliknite na poveznicu koju ste upravo stvorili i otvorit će se vaša stranica u koju ćete upisati tekst.
 
===Direktno otvaranje stranice===
Ovaj način vam omogućava da na najbrži način stvorite novi članak.
<div style="border-color:black;border-style:solid;border-width:1px;background:white;padding:5px;margin:5px;">
<center>
 
Počnite uređivati novi članak upisavši njegov naslov
 
<inputbox>
type=create
preload=Template:New_page
editintro=Template:New_article_intro
width=25
</inputbox>
</div>
 
== Daljnje informacije ==