Radio – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 1:
Milan i Luka su carevi i to je bitno i mi smo carevi i tako dalje.... Inace ne znam sta je radio
 
De ste breeeee
== Pronalazak ==
 
* Dejvid E. Hjuz je preneo Morzeovu azbuku bežično 1878. Međutim, njegov rad nije ispunio zahteve u vezi poznavanja prirodnog principa ili poznavanja procesa koji je predmet novog fenomena.
 
* Između 1893. i 1894. Roberto Landel de Moura, brazilski sveštenik i naučnik, je vršio eksperimente. Nije objavio svoje rezultate do 1900. ali je kasnije pribavio brazilske i američke patente.
 
* [[Aleksandar Stepanovič]] Popov je 1894. napravio prvi uređaj koji je u prijemnom kolu sadržao koherer. Ovaj uređaj je opisan kao detektor munja i predstavljen Ruskom fizičkom i hemijskom društvu 7. maja 1895. godine.
 
* [[Nikola Tesla]] je zvanični pronalazač radija. On je prvi razvio i objasnio način za proizvodnju radio frekvencija, princip usaglašenih rezonatnih kola u predajnoj i prijemnoj anteni i javno predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine. Za ovaj svoj pronalazak je 1897. godine dobio patent br 645576 za uređaj opisan kao „bežični prenos podataka“.
 
* [[Đuljelmo Markoni]] je jedan od pionira radio telegrafije. Ostvario je prvi prenos radio talasa preko Atlantskog okeana i 1909. godine dobio Nobelovu nagradu za ovaj doprinos. Osnovao je prvu firmu koja se bavila komercijalnom upotrebom radio prenosa. Do 1943. godine je smatran pronalazačem radija dok mu Vrhovni sud nije oduzeo patentno pravo i dodelio ga Nikoli Tesli.
* [[Redžinald Fesenden]] i Li de Forest su pronašli princip amplitudske modulacije pa je tako više radio stanica moglo slati signale i istovremeno biti prisutno u etru (za razliku od varničnog radija gde je samo jedna radio stanica zauzimala ceo opseg spektra).
 
* [[Edvin Armstrong]] je pronašao radio sa frekventnom modulacijom, pa je sada signal bio otporniji na interferenciju sa električnom opremom i atmosferske uticaje.
 
== Elektromagnetni spektar ==