Siva literatura – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Siva literatura''' je [[pojam]] pod kojim obavještajne službe, knjižničari, medicinari i istraživači podrazumijevaju skup [[publikacija]] koje nisu lako dostupne [[javnost]]i preko uobičajenih kanala, primjerice preko izdavača. Ipak ta [[literatura]] je "često autentična i najčešće aktualna", po riječima M.C. Debachere.
 
 
== Definicija ==
Također je definirana kao skup strane ili domaće slobodne [[publikacija|publikacije]] dostupne najčešće putem specijaliziranih kanala, koja nužno ne ulazi u uobičajene sustave [[publikacija|publikacije]], distribucije i [[Bibliografija|bibliografske]] kontrole te se ne može nabaviti u knjižarama. Siva literatura je dio komunikacijskog procesa i nije komercijalna.
 
 
== Primjeri ==
Primjeri sive literature obuhvaćaju tehničke izvještaje vladinih službi ili znanstvenih istraživačkih skupina, radne materijale istraživačkih grupa ili odbora, službene izvještaje. Siva literatura je pojam koji se često, ali ne i uvijek, rabi i za publikacije znanstvenih [[istraživanje|istraživanja]].
 
== Problematika ==
Linija 15 ⟶ 13:
Informatolozi i istraživači uglavnom razlikuju sivu literaturu od sitnog tiska, no postoje određena preklapanja između tih [[publikacija]], ali i zajednički problemi poput bibliografske kontrole.
 
== ZaključakObrada ==
Kako se malo informacijskih izvora bavi obradom sive literature, [[podatak|podaci]] o toj literaturi su rijetki i nedovoljno standardizirani te stoga posebno dragocjeni.
 
Linija 23 ⟶ 21:
* [http://www.ala.org/ala/acrl/acrlpubs/crlnews/backissues2004/march04/graylit.htm http://www.ala.org/ala/acrl/acrlpubs/crlnews/backissues2004/march04/graylit.htm]
* [http://www.worldwidewords.org/turnsofphrase/tp-gre1.htm http://www.worldwidewords.org/turnsofphrase/tp-gre1.htm]
<!-- interwiki-->
 
[[Kategorija:Bibliotekarstvo]]