Operativni sistem – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Datoteka/fajl Windows_Aero.png je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Jcb sa razlogom: per c:Commons:Deletion requests/File:Windows Aero.png
Red 40:
Tokom prethodnih godina su slobodni Juniks sistemi potisnuli vlasničke iz mnogih oblasti. Na primer, naučničko modelovanje i računarska animacija su nekad bili teritorija Silikon Grafiksa i njegovog IRIKS operativnog sistema. Danas su oni pod vlašću računarskih sistema pod GNU/Linuksom.
 
=== MajkrosoftMicrosoft Windows Vindouz ===
MajkrosoftMicrosoft VindouzWindows porodica operativnih sistema nastaje kao grafička nadogradnja povrh starog MS DOS operativnog sistema [[PC računar|PI SI računara]]. Današnje verzije se baziraju na jednoj naprednijoj varijanti koja je nazvana Vindouz NT i ne predstavlja više samo grafičko okruženje već uistinu potpuni operativni sistem. Vindouz radi na računarima zasnovanim na procesorima firme Intel i AMD. Oznaka za takve procesore je h86 kompatibilni, a najpoznatiji su firme AMD-dobar za igrice, mada je intel bolji za obradu podataka. Postoje ili su postojale varijante koje rade na procesorima DEC Alpha, MIPS i PowerPC. Postoje takođe i varijacije za procesore sa 32 i sa 64 bita.
 
=== Drugi operativni sistemi ===
Operativni sistemi za velike računare kao što je IBM-ov z/OS i operativni sistemi posebne namene, kao što su QNX, eCos, i PalmOS nisu bliski Juniksu niti VindouzuWindows - u sem VindouzWindows SE koji je blizak VindouzuWindows - u i nekoliko Linuks i BSD distribucija koje su posebno krojene za specifične primene.
 
Pored operativnih sistema za velike računare postoje i operativni sistemi za manje uređaje (mobilni telefoni, digitroni i sl.) i uređaje specijalne namene (mikro-procesorski sistemi u automobilima, sistemi za automatsko otvaranje vrata i sl.), koji zahtevaju rad u realnom vremenu. Popularni operativni sistemi za mobilne telefone su [[Simbijan]] i [[OSE]], dok za uređaje specijalne namene veliko uporište imaju OSECK i OSE Epsilon i sl.