CSI: Crime Scene Investigation – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 47:
==== Glavni likovi ====
 
'''Gilbert Grisom''' (u seriji od 1. do 9. sezone; iepizodnu u 1211. i 15. sezoni; tumačio ga ''[[William Petersen]]'') šef je noćne smjene forenzičkog odjela Las Vegasa i forenzički entomolog s doktoratom iz biologije na UCLA. Poznat je kao veoma temeljit i metodičan naučnik, ali i kao introvertna osoba. Dobro poznaje znakovni jezik (jezik gluhih), a patio je od otoskleroze (naslijedio od majke), ali se podvrgao operaciji. Odgojen je kao katolik, ali ne prakticira vjeru. U finalu (posljednjoj epizodi) 6. sezone ''Way To Go'' otkriveno je da je u ljubavnoj vezi sa Sarom Sidle. Zaprosio ju je u osmoj sezoni, što ona prihvaća, ali kasnije odlazi iz serije. Ovaj lik donekle je zasnovan na stvarnom forenzičaru ''Danielu Holsteinu''.<ref>http://www.people.com/people/archive/article/0,,20138223,00.html</ref>
Za Williama Petersena bilo je objavljeno da je obnovio ugovor za 9. sezonu serije, ali ''Associated Press'' je 15. 7. 2008. objavio da Petersen napušta seriju nakon 10. epizode u 9. sezoni kako bi se mogao više posvetiti pozorišnim aktivnostima. U njegovoj posljednjoj sceni kao regularnog člana vidimo ga pri susretu sa Sarom u tropskim šumama [[Kostarika|Kostarike]]. Pojavio se u 12. sezoni kad je razgovarao sa Sarom i svojom majkom preko laptopa. <ref>http://www.gmanews.tv/story/107279/CSI-series-star-William-Petersen-leaving-in-9th-season</ref> Ostat će izvršni producent serije.
 
'''Ketrin Vilouz''' (od 1. do 12. sezone; epizodno u 14. i 15. sezoni; tumačila je ''[[Marg Helgenberger]]'') zamjenik je Gila Grisoma na mjestu šefa noćne smjene.
'''Ketrin Vilouz''' (u seriji od 1. do 13. sezone i 16. sezona; tumačila je ''Marg Helgenberger'') zamjenik je Gila Grissoma na mjestu šefa noćne smjene. Nakon njegovog odlaska preuzela je vodstvo tima. Često se prepire s Grissomom i Eckliejem kad osjeti da je njen autoritet kompromitiran. U ranijim sezonama Catherine stalno insistira da dobije promociju ili da provodi više vremena sa kćerkom Lindsey. Izrazila je zanimanje prema kolegi Warricku Brownu kada je rekla da je "radost fantazijâ u činjenici da bi se one mogle ostvariti", nakon što je saznala da se Warrick oženio u 6. sezoni. Njen bivši muž ''Eddie'' i otac ''Sam Braun'' ubijeni su tokom serije. Školovanje na koledžu plaćala je zarađujući kao egzotična plesačica. Ovaj lik zasnovan je na stvarnoj forenzičarki ''Yolandi McCleary''. Catherine je unazađena u prvoj epizodi 13. sezone kada je novi šef postao D. B. Russell. Na kraju istog ciklusa je otišla iz tima da bi se pridružil FBI-ju. U 4. epizodi 16. ciklusa se pojavila kao sećanje. <ref>http://www.sci-fi-online.com/2006_Interviews/06-04-10_MargHelgenberger.htm</ref>
 
'''Holi Gribs''' (u 1. sezoni; tumačila je ''Chandra West'') je forenzičar 1. nivoa.
'''Holi Gribs''' (u seriji u 1. sezoni; tumačila je ''Chandra West'') je forenzičar 1. nivoa. Prvi put se pojavila na početku serije kad se pridružila Gilovoj ekipi. NJen prvi izlazak na mesto zločina je bio sa Warrickom. Međutim Warrick je imao problema sa kockanjem pa je otišao do obližnje trafike da kupi tiket. Ona je ostala sama na mestu zločina. Ubica je došao na mestu zločina i upucao je. Na kraju prve epizode Brass prekida slavlje Nickovog unapređenja da bi rekao da je Holly ranjena. Na početku druge epizode je umrla. I od te epizode ju je zamenila Sara Sidle.
 
'''Sara Sajdl''' (od 1. do 8. i od 11. do 15. sezone; epizodno u 9. i 10. sezoni; tumačila je ''Jorja Fox'') bila je analitičar materijala i elemenata.
'''Sara Sajdl''' (u seriji od 1. do 9. i od 11. do 17. sezone; tumačila je ''Jorja Fox'') bila je analitičar materijala i elemenata. Diplomirala je fiziku na Harvardu, a prije Las Vegasa radila je u [[San Francisco|San Franciscu]]. Zamijenila je Holly Gribbs nakon što je pomogla u istraživanju njene smrti. U potpunosti je posvećena poslu i ide dokle god se to može samo da bi pravda bila zadovoljena, i za žrtve i za zločince. Često je "hladnog" tona i ponašanja. Otac alkoholičar tukao je nju i njenu majku Lauru, sve dok jednom Laura nije "pukla" i izbola ga do smrti; posljedica toga jesu Sarine emocionalne teškoće kada radi na slučajevima zlostavljanja žena i djece. Nakon očeve smrti i odlaska majke u zatvor, data je na odgajanje u dom za nezbrinutu djecu. Prihvatila je Grissomovu prosidbu u 8. sezoni (epizoda ''The Case of the Cross-Dressing Carp''). Nekoliko epizoda poslije (epizoda ''Goodbye and Good Luck'') Sara napušta tim nakon jednog teškog slučaja. Nije se oprostila s kolegama ni s Grissomom, ali mu je ostavila poruku u kojoj kaže da se mora suočiti s duhovima prošlosti, a to ne može uraditi u Las Vegasu. Vratila se kao gost u 17. i 18. epizodi 8. sezone zbog Warrickove smrti, kao 3. i 8. epizodi (posljednjoj Grissomovoj) u 9. sezoni. U 11. sezoni pojavljuje se u epizodnoj ulozi kako bi popunila prazninu nastalu odlaskom Riley. Od 12. sezone je ponovo glavni lik.
 
'''Vorik Braun''' (od 1. do 9. sezone; tumačio ga ''[[:sr:Gari Dordan|Gary Dourdan]]'') bio je AV (audio-video) analitičar.
'''Vorik Braun''' (u seriji od 1. do 8. sezone; tumačio ga ''Gary Dourdan'') bio je AV (audio-video) analitičar. Las Vegas mu je rodni grad, a diplomirao je hemiju na UNLV-u. Glavni aspekt Warrickovog lika bila je njegova ovisnost o kockanju od koje se oporavljao, a taj oporavak ometala je činjenica da živi i radi u gradu kocke. U prvoj epizodi serije novi član CSI-tima ''Holly Gribbs'' ubijena je radeći na mjestu zločina dok je Warrick bio odsutan, uplaćujući tiket u kladionici. Umalo je izgubio posao zbog toga što ju je ostavio samu na mjestu zločina. Grissomovo prijateljstvo i pomoć jako mu je pomoglo da savlada ovisnost, ali je njegova naglost i temperament bila jedan od Eckliejevih razloga da istraži, a zatim i razdvoji tim noćne smjene u 5. sezoni. Warrick je bio jako privržen rodnom gradu i koristio je svoje kockarsko iskustvo u istragama. Oženio se u šestoj, a razveo u 8. sezoni. U 17. epizodi 8. sezone otkriveno je da ima dijete. Warricka više neće biti u seriji jer se Dourdan i CBS nisu mogli dogovoriti o uvjetima novog ugovora. Kao rezultat toga, na kraju 16. epizode 8. sezone zamjenik šerifa puca Warricku u vrat i prsa dok sjedi u autu i ostavlja ga da umre. Umire na početku 17. epizode 8. sezone na Grissomovim rukama.
 
'''Nikolas Stouks''' (od 1. do 15. sezone; tumačio ga ''George Eads'') smireni je i druželjubivi bivši bejzbolaš i član bratstva iz Dalasa s diplomom iz krivičnog prava na teksaškom ''A&M'' univerzitetu.
'''Nikolas Stouks''' (u seriji od 1. do 17. sezone; tumačio ga ''George Eads'') smireni je i druželjubivi bivši bejzbolaš i član bratstva iz Dallasa s diplomom iz krivičnog prava na teksaškom ''A&M'' univerzitetu. Zbog toga što je kao dječak bio zlostavljan, njegov lik je prikazan kao saosjećajniji, za razliku od svojih kolega, što mu je donijelo nekoliko ukora s njihove strane; također, sklon je tome da emotivno pristupi slučajevima. U epizodi ''Grave Danger'' Nick je živ zakopan. Preživio je, ali ga je to dosta promijenilo. To je bilo vrlo primjetljivo u epizodi ''Gum Drops'' kada su ga ponijele emocije tražeći nestalu djevojčicu za koju se smatralo da je mrtva. Bio je, također, i uhođen u epizodi ''Stalker'' kada je majstor Nigel Crane umislio da je Nick njegov najbolji prijatelj. Jednom je pomogao prostitutki s kojom se kasnije upustio u vezu. Ubijena je, a on je bio glavni osumnjičeni (epizoda ''Boom''). Tečno govori [[španski jezik]]. U 1. epizodi 11. sezone Catherine ga je promovirala u zamjenika šefa noćne smjene. Na kraju 17. sezone je otišao iz tima da bi postao šef druge laboratorije.
 
Kapetan '''DŽejms Bras''' (u seriji od 1. do 16. sezone; tumačio ga ''Paul Guilfoyle'') bio je šef CSI-tima u Las Vegasu dok nije vraćen u Odjel za ubistva u drugoj epizodi. Inače je iz [[New Jersey]]a. Nastavlja raditi s forenzičarima uprkos problemima u 2. sezoni serije sa kćerkom ''Ellie'', koja je ovisnik o drogama i bavi se prostitucijom u Los Angelesu. U epizodi iz 2. sezone ''Ellie'' otkriveno je da on nije njen biološki otac (žena ga je varala s njegovim partnerom). Od 2. epizode Brass je kapetan u Odjelu za ubistva i blisko sarađuje sa CSI-timom. Blizak je Grissomov prijatelj kojem je dao pravnu punomoć u slučaju da mu se radi o životu ili smrti, a ima gotovo roditeljski odnos prema Sari Sidle. Često privodi svjedoke i ispituje osumnjičene. U epizodi ''Bang Bang'' iz 6. sezone dvaput je pogođen od strane Williama Cutlera, nakon što ga je uvjerio da pusti taoca. Na kraju 16. sezone je otišao u penziju