Podatak – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Automatska zamjena teksta (-[[category: +[[Kategorija:)
prepravljene neke nebuloze, sročnost
Red 1:
'''Podatak''' je "sirova" [[činjenica]] predočena u formaliziranom obliku, npr. kao [[broj]], [[riječ]] ili [[slika]].
Podatak (engl. ''data'') predstavlja simbolički i formaliziran prikaz činjenica, pojmova i instrukcija iz stvarnog svijeta, pogodan za komuniciranje, interpretaciju i obradu uz pomoć ljudi ili strojeva.
 
Pojedinačan podatak sam za sebe znači jako malo, ili uope nema neko značenje. Interpretacijom odnosno iskorištavanjem podataka u nekom smislenom kontekstu, obično u pročišćenom, organiziranom i obrađenom obliku, dobiva se [[informacija]]. Takva informacija je subjektivnog značenja (semantike) te opstoji samo u kontekstu primatelja.
Podatak je u osnovi poruka koja se može i ne mora iskoristiti. Ako postoji i najmanja vjerojatnost da se poruka jednoznačno i točno iskoristi, te predstavlja neosporivu činjenicu, tada predstavlja [[informacija|informaciju]].
Svojstva objekata i njihovih odnosa u prostoru i vremenu izražavamo podatcima. Podatak je u suštini nesupstancijalne naravi, i primarno postoji kao misaoni objekt.
 
SvojstvaOpćenito, svojstva [[objekt|objekata]] i njihovih odnosa u prostoru i vremenu izražavamo podatcima. Podatak je u suštini nesupstancijalne naravi, i primarno postoji kao misaoni objektentitet.
Pridružen je nekom konceptu, odnosno značenju kojim opisujemo svojstva.
 
Podatak se može shvatiti kao apstraktna struktura sastavljena od:
Linija 11 ⟶ 10:
* [[vrijednost]]i (mjera i iznos)
* [[vrijeme|vremena]]
 
Podatak je pojam koji opisuje i kvantificira stanje nekog procesa u realnom svijetu.
 
{{Mrva}}