Van der Valsov radijus – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: pt:Raio de Van der Waals; kozmetičke promjene
Red 35:
Van der Valsov radijus je dobio ime po [[Johanes Diderik van der Vals|Johaneu Dideriku van der Valsu]], dobitnikom Nobelove nagrade za fiziku [[1910]]. godine.
 
Zamišljajući atome i molekule kao lopte, čiju površinu grade od centra najudaljeniji elektroni, Van der Valsovi radujusi predstavljaju u stvari poluprečnike tih lopti. Koliko god je zamišljanje molekula i atoma kao loptica pogrešno i naivno sa tačke gledišta kvantne mehanike, u mnogim praktičnim slučajevima to ima svrhe. Na primer, u [[kristal]]ima koji se sastoje od neke vrste [[molekul]]a (ukoliko nisu [[jon]]ski kristali) rastojanje između posebnih molekula koji grade [[kristalna rešetka|kristalnu rešetku]], odgovara poznatim Van der Valsovim radijusima. Ti isti molekuli u tečnom [[agregatno stanje|agregatnom stanju]] takođe zauzimaju prostor koji odgovara Van der Valsovom radijusu.
 
Na Van der Valsove radijuse može da se gleda i kao na granično rastojanje na koje međusobno mogu da se približe dva [[atom]]a bez međusobnog odbijanja, ili građenja hemijskih veza. Van der Valsovi radijusi su atome su 25 do 50% veći od [[kovalentni radijus|kovalentnih radijusa]] istih atoma
 
== Vidi još ==
* [[Atomski radijus]]
* [[Kovalentni radijus]]
 
[[CategoryKategorija:Hemijske osobine]]
 
[[af:Van der Waals radius]]
Red 66:
[[nl:Vanderwaalsstraal]]
[[pl:Promień van der Waalsa]]
[[pt:Raio de vanVan der Waals]]
[[ru:Радиус Ван-дер-Ваальса]]
[[sk:Van der Waalsov polomer]]