Novo kraljevstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Članku Novo egipatsko kraljevstvo je promenjeno ime u Novo kraljevstvo: Bolji naslov.
Red 13:
Osnivačem [[Osamnaesta dinastija Egipta|18. dinastije]], koja je označila početak Novog kraljevstva, smatra se faraon [[Amozis I.]] On protjeruje [[Hiksi|Hikse]] iz Egipta, uspostavlja dobro organiziranu državu te ratuje u Nubiji.
 
Nasljeđuje ga sin [[Amenofis I]]. Koji je završio osvajanje Nubije te modernizirao i reformirao vojsku. On i njegova majka su štovanipoštovani nakon smrti.
 
[[Tutmozis I]]., njegov vojskovođa i nasljednik proveo je većinu svoje karijere ratujući i osvajajući, a mnogi smatraju da je upravo on prvi faraon koji se dao pokopati u Dolini kraljeva, u grobnici uklesanoj u stijenu.
 
Smrću njegova naslijednikanaslednika [[Tuthmosis II.|Tutmozisa II.]], koji je kratko vladao, njegova kći [[Hatshepsut]] prigrabila je vlast. Budući da je legitimni nasljednik [[Tuthmosis III|Tutmozis III]]. Bio vrlo mlad, ona je vladala umjesto njega. Pokazivala se odijevenaodevena kao muškarac, a njena vladavina je obilježenaobeležena miroljubivom vanjskom politikom te izuzetnim građevinskim pothvatima. Vodila je i pomorsku ekspediciju u [[Punt]], sa koje je dovela egzotične životinje i biljke, npr. majmune i tamijan.
 
Njezina smrt dovela je na prijestolje njezina posinka Tutmozisa III., koji je bio najveći ratnik u egipatskoj povijestiistoriji, general koji nikada nije izgubio bitku te veliki osvajač i organizator. Za njegove je vladavine egipatsko carstvo postalo je veće nego ikada prijepre ali i poslijeposle. Svoje je bitke ovjekovječioovekovečio u SvećanojSvecanoj dvorani hrama u [[Karnak]]u.
 
Amenofis II. Poznat je po svojoj iznimnoizuzetno zanimljivoj grobnici u Dolini kraljeva tei uspiješnimuspešnim vojnim pothvatimapoduhvatima. Uskoro je otkapanjeotkopavanje i otkrivanje velike sfinge iz pijeska u Gizi dovelo na prijestolje princa Tutmozisa, koji je vladao egiptom kao idući faraon poznat kao Tutmozis IV.
 
Njegov sin [[Amenofis III]]. Bio je veliki faraon graditelj za čije je vladavine [[egipat]] doživio najveće bogatstvo, prosperitet i raskoš. To je bilo doba sa rijetkimretkim ratovima i podizanjem velikih kipova tei hramova.
 
[[image:ReliefOfAmenhotepIII-ThebanTomb57.png|thumb|300px|Amenofis III.]]
 
Njegov nasljednik Amenofis IV.,koji kasnije mijenjamenja ime u [[Ekhnaton]], napušta dotadašnji glavni grad Tebu i gradi novu prijestolnicu koju je nazvao Akhetaton, a danas je poznata kao [[Amarna]]. Ostavio je tradiciju i vjerski sistem koji je tradicionalno slavio mnogo bogova, i uveo jednoga boga [[Aton]]a kojgkojeg je slavio zajedno sa svojom obiteljiporodicom. Zemlja je bila u velikoj krizi, a brojni teritorijalni gubitci prijepre osvojenih područja, faraona, čini se, nisu ga zanimali. Njegove reforme su ukinute ubrzo nakon njegove smrti (vjerojatno su ga otrovali egipatski tradicionalisti), a prijestolnica je prebaćenaprebacena natrag u Tebu.
 
[[Ekhnaton]]a najvjerojatnije nasljeđuje njegova žena [[Nefertiti]], koja je možda vladala kao slabo poznati faraon [[Smenkhare]] a nakon nje na prijestolje dolazi devetogodišnji [[Tutankhamon]]. Zbog njegove izrazito mlade dobimladosti u njegovim su odlukama veliku ulogu imali njegov vezir [[Ay]] tei vojskovođa Horemheb. Njegova je vladavina bila kratkotrajna, značajna po tome što je vraćena stara religija a država se poćelapocela oporavljati od epizode Amarne. Umro je iznenada, kada mu je bilo samo 19 godina a neki smatraju da je ubijen. Naslijedio ga je njegov dvorjanin Ay a njega zapovijednik vojske [[Horemheb]], koji je egiptu vratio staru slavu i sjaj.
[[image:Säulensaal Ramses II.Abydos.jpg|thumb|400px|left|Zidni reljef Ramzesa II. u [[Abidos]]u]]