Vještačka inteligencija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: arz:زكاء صناعى; kozmetičke promjene
Red 51:
Ova serija uspjeha se lomi sredinom šezdesetih godina i previše optimistička predviđanja, ranijih godina, se frustriraju. Do tada implemetirani sistemi su funkcionisali u ograničenim domenima, poznatim kao mikrosvijetovi (microworlds). Transformacija koja bi omogućila njihovu primjenu u stvarnim okruženjima nije bila tako lako izvodljiva, uprkos očekivanjima mnogih istraživača. Po Raselu i Norivig-u, postoje tri fundamentalna faktora koji su to onemogućili:
 
# Mnogi dizajnirani sistemi nisu posjedovali saznanje o okruženju primjene, ili je implementirano saznanje bilo vrlo niskog nivoa i sastojalo se od nekih jednostavnih sintaktičkih manipulacija.
# Mnogi problemi koje su pokušavali riješiti su bili u suštini nerješivi, bolje rečeneo, dok je količina saznanja bila mala i ograničena rješenje je bilo moguće, ali kada bi došlo do porasta obima saznanja, problemi postaju nerješivi.
# Neke od osnovnih struktura koje su se koristile za stvaranje određenog inteligentnog ponašanja su bile veoma ograničene.
 
Do tog momenta rješavanje problema je bilo bazirano na jednom mehanizmu opšte pretrage preko kojeg se pokušavaju povezati, korak po korak, elementarne osnove razmišljanja da bi se došlo do konačnog rješenja. Naravno takav pristup podrazumjeva i velike izdatke, te da bi se smanjili, razvijaju se prvi algoritmi za potrebe kontrolosinja troškova istraživanja. Na primjer, [[Edsher Dajkstra]] [[1959]]. godine dizajnira jedan metod za stabilizaciju izdataka, Nevil i Ernst, [[1965]]. godine razvijaju koncept heurističke pretrage i Hart, Nilson i Rafael, algoritam A. U isto vrijeme, u vezi programa za igre, definiše se pretraga alfa-beta. Tvorac ideje je inače bio Mekarti, [[1956]]. godine, a kasnije ju je koristio Nevil, [[1958]]. godine.
Red 80:
 
== Spoljašnje veze ==
* {{SiJez|sr}} ''[http://www.matf.bg.ac.yu/~janicic/VI.pdf Predrag Janičić, Mladen Nikolić, Veštačka inteligencija]''
 
[[Kategorija:Veštačka inteligencija]]
Red 87:
[[an:Intelichenzia artifizial]]
[[ar:ذكاء اصطناعي]]
[[arz:زكاء صناعى]]
[[az:Süni intellekt]]
[[bat-smg:Dėrbtėns intelekts]]