Mamut – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: sl:Mamut
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{radovi}}
[[Image:Mammouth.png|right]]
'''Mamut''' je zajednički naziv za izumrle vrste [[slon]]ova koji su imali duge zakrivljene kljove, odnosno gustu dlaku (u pojedinim vrstama). MamutiOstaci mamuta nađeni su obitavalina sjevernesvim dijelovekontinentima svijetaosim -Južne [[Evropa|Evropu]], [[Azija|Aziju]]Amerike i [[Sjeverna Amerika|Sjevernu Ameriku]] tokom [[ledeno doba|ledenog doba]]Australije.
 
Iako se pridjev "mamutski" koristi za neuobičajenu veličinu, mamuti nisu bili bitno veći od modernih slonova.
 
Smatra se da su evoluirali od [[azijski slon|azijskih slonova]] prije 4,8 miliona godina. Izumrli su prije otprilike 10000 godina, dok su tragovi endemske patuljaste vrste u Kaliforniji zabilježeni prije 2000 godina. O razlozima izumiranja mamuta ne postoji naučni konsenzus. Neki ga smatraju posljedicom klimatskih promjena, dok drugi navode istrebljenje od strane [[čovjek]]a.
 
== Evolucija ==
 
O razlozima izumiranja mamuta ne postoji naučni konsenzus. Neki ga smatraju posljedicom klimatskih promjena, dok drugi navode istrebljenje od strane [[čovjek]]a.
 
Veliki interes za mamute je potaklo otkriće zamrznutih i relativno dobro sačuvanih mamutskih strvina u vječnom ledu [[Sibir]]u. Ono je potaknulo razne teorije o munjevitom smrzavanju, od kojih je najpoznatija ona [[Immanuel Velikovsky|Immanuela Velikovskog]], kao i [[urbane legende]] o jestivom mesu.
 
Najpoznatiji primerak mamuta u Srbiji je onaj koji je pronađen u [[Kikindi]][http://www.kika-mamut.com/default.asp?lang=lat]]. Poseduje čak 90% sačuvanih skeletnih kostiju koje su izložene u muzeju. U pitanju je ženka stara 64 godine i teška 7 tona.
 
Prijedlozi da se iz mamutskih stvrina ekstrahira [[DNK]] u svrhu kloniranja trenutno nisu praktični.