Afrika – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m →‎Politika: Francuska
Red 36:
Približno 80% Afrikanaca živi u južno od pustinje [[Sahara]]. Domorodačko stanovništvo Podsaharskih zemalja je uglavnom crnačko. Postoje brojne varijacije fizičkih odlika među crnačkim stanovništvom, a najuopštenija podjela je na tip [[Masai]] koji su poznati po visokoj građi i na tip [[Pigmeji]] koji su među najnižim tipovima na Zemlji.
 
[[Bantu jezici]] su dominantni u zapadoj, centralnoj i južnoj Africi. U pustinji [[Kalahari]] u južnoj Africi, živi narod poznat pod imenom [[Bušmani]]
 
Na sjeveru Afrike živi brojna populacija koja ne pripada crnačkoj populaciji.
Red 48:
Neki dijelovi istočne Afrika, a naročito ostrvo [[Zanzibar]] su rpihvatili Arapske i muslimanske doseljenike i trgovce u srednjem vijeku. Od početka šesnaestog vijeka Evropljani poput Portugalaca i Holanđana su formirali trgovačke postaje i utvrđenja duž zapadne i južne obale Afrike. Veliki broj Holanđana, Francuza i Nijemaca su naselili današnju [[Južna Afrika|Južnu Afriku]]. Njihovi potomci, [[Afrikaneri]], su najveća bijelačka populacija u Južnoj Africi.
 
Približno 20% Afrikanaca su pripadnici urođeničkih [[Afričke religije|afričkih religija]]. Mali broj Afrikanaca poštuje Jevrejsku tradiciju, dok su u najvećem broju Hrišćani i Muslimani.
 
== Jezici ==