Entropija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: ar:إنتروبيا; kozmetičke promjene
Red 1:
'''Entropija''' ([[grčki jezik|grč]]. έντροπή, "obrt ka unutra"), uveo [[Rudolf Julijus Εmanuel Klauzijus]] [[1865]]; veličina stanja koja se može posmatrati kao mera za "vezanu" [[energija|energiju]] nekog zatvorenog materijalnog sistema, tj. za energiju koja se, nasuprot "slobodnoj", više ne može pretvoriti u rad. Suprotni pojam je [[ektropija]].
 
Od [[Ludvig Bolcman|Bolcmana]] (''Predavanja o principima mehanike'', [[1897]]. do [[1904]]) entropijom se u smislu "kinetičke teorije gasova" označava toplotni sadržaj nekog sistema kao energija kretanja njegovih [[molekul]]a.
 
 
Red 9:
Pošto ona ne može da se postigne, prema Trećem principu termodinamike (Nernstova teorema) uzima se da entropija asimptotski teži nuli kada temperatura sistema prilazi apsolutnoj nuli.
 
== Entropija - termodinamička definicija ==
Entropija je veličina određena količnikom toplote i apsolutne temperature. Ova definicija ne otkriva pravi smisao entropije, ali omogućava njeno merenje
 
Red 19:
Ovde se definiše i [[negentropija]], ili anti-entropija, kao suprotna sila. Negentropijsko delovanje je jedino moguće pružanjem ispravnih [[informacija]]. Jedino se stalnim pružanjem informacija može delovati na smanjenje i ispravljanje uticaja društvene entropije.
 
[[CategoryKategorija:Fizika]]
[[CategoryKategorija:Termodinamika]]
[[CategoryKategorija:Filozofija]]
 
[[ar:إنتروبيا]]
[[ar:إنتروبية (ديناميكا حرارية)]]
[[be:Энтрапія]]
[[bg:Ентропия]]