Giovanni Gabrieli – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
Venecijanski'''Giovanni skladateljGabrieli''' koji(c.1554 jeto radio1557 u BaziliciAugust svetog12, Marka1612) italijanski kompozitor I orguljaš. JedanBio je jedan od najzaslužnijihnajuticajnijih muzičara zasvog procvatdoba, italijanskeI muzičkepredstavlja renesansekulminaciju stila Venecijanske škole. Inaće tada u [[Venecija|Veneciji]] je politika bila takva da svim siromasima su se davali instrumenti u ruke da uče svirati.
Giovanni Gabrieli (c.1555-1612)
Najvjerovatnije je rođen u Veneciji u obitelji sa petoro djece. Najvjerovatnije kao dijete muziku je studirao sa svojim ujakom [[Andrea Gabrieli]] –em. Išao je u [[Minhen]] da studira sa slavnim [[Orlando de Lassus]] –om na dvoru vojvode Albrehta V, i tu je najvjerovatnije ostao do 1579.
Venecijanski skladatelj koji je radio u Bazilici svetog Marka. Jedan je od najzaslužnijih muzičara za procvat italijanske muzičke renesanse. Inaće u Veneciji je politika bila takva da svim siromasima su se davali instrumenti u ruke da uče svirati.
1584 vratio se u Veneciju, gdje je postao orguljaš u [[Bazilika svetog Marka|Bazilici svetog Marka]] 1585, nakon [[Claudio Merulo]] –a. Sljedeće godine po smrti ujaka postaje glavni kompozitor.
Gabrielijeva karijera je rasla nadalje nakon što je uzeo dodatni posao u Scuola Grande di San Rocco .
Bio je bolestan posle 1606. Umro je 1612.
Pisao je [[sakralna glazba|sakralnu]] I [[instrumentalna muzika|instrumentalnu muziku]].
 
[[ca:Giovanni Gabrieli]]