Dišni sistem – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Datoteka:Respiratory system complete numbered.svg|thumb|230px|Prikaz dišnog sistema kod čovjeka
]]
'''Dišni''' ili '''respiratorni sistem''' je biološki sistem svakog [[organizam|organizma]] koji se koristi [[razmjena plinova|razmjenom plinova]]. Čak i drveće ima dišni sistem koji uzima [[karbon dioksid]] iz atmosfere te proizvodi [[kisik]].
 
Kod ljudi i drugih sisavaca, dišni se sistem sastoji od dišnih puteva, pluća i dišnih mišića koji kretanjem stežu dišne organe kako bi zrak ulazio i izlazio iz sustava. U dišnom sistemu, pomoću pluća, izmjenjuju se molekule kiseonika i ugljendioksida pomoću difuzije, između vazduha i krvotoka. Tako se u krvotoku, uz oksidaciju krvi uklanja i CO<sub>2</sub> i ostali metabolički otpadni plinovi zajedno s njim izlaze iz krvotoka u atmosferu.
 
== Dišni sistem kod čovjeka ==
Organe za disanje čine: nosna šupljina, usta, ždrijelo, grkljan i dušnik koji se dijeli u dvije dušnice i pluća. Strujanjem kroz nosne šupljine, vazduh se u sluznici pročišćava od prašine te se vlaži i zagrijava do uobičajene tjelesne temperature, dok disanje na usta može uzrokovati [[|upala grla|upalu grla]]. Pročišćavanje se vrši u svim gornjim dijelovima dišnog sistema sve do pluća. Pročišćeni zrak odlazi u ždrijelo prema grkljanu. Na početku grkljana nalazi se grkljanski poklopčić ([[epiglotis]]). On kao poklopac na raskrsnici otvara put prema dušniku dok dišemo, a zatvara ga kad prolazi hrana.
 
Kod [[čovjek]]a [[pluća]] su centar organa za disanje. Pluća se sastoje od dišnih puteva, i dva krvotoka. Jedan krvotok služi dopremi krvi u pluća na oksigenaciju (obogaćivanje kisikomkiseonikom), a drugi krvotok služi za ishranu samog plućnog tkiva.
 
disniDišni putevi su podijeljeni na velike: [[dušnik]] (''trachea'') koja se račva na dva velika [[bronh]]a desni i lijevi (''bronchus principalis dexter et siniter'') koji se zatim račvaju na lobularne bronhe (''bronchus lobularis''), lobularne bronhije se zatim dijele na sve manje i manje (srednje i male) disnedišne puteve [[bronhiole]] koje se završavaju terminalni bronhiloama i konačno [[alveola]]ma. Alveole su mestomjesto gdje vrši razmjena plinova i gdje kisikkiseonik prelazi u krvotok,a ugljendioksid/karbon dioksid izlazi iz krvi u dusnikdušnik kojim su alveole napunjene.
Kod [[čovjek]]a [[pluća]] su centar organa za disanje. Pluća se sastoje od dišnih puteva, i dva krvotoka. Jedan krvotok služi dopremi krvi u pluća na oksigenaciju (obogaćivanje kisikom), a drugi krvotok služi za ishranu samog plućnog tkiva.
 
=== Podjela dišnog sistema ===
disni putevi su podijeljeni na velike: [[dušnik]] (''trachea'') koja se račva na dva velika [[bronh]]a desni i lijevi (''bronchus principalis dexter et siniter'') koji se zatim račvaju na lobularne bronhe (''bronchus lobularis''), lobularne bronhije se zatim dijele na sve manje i manje (srednje i male) disne puteve [[bronhiole]] koje se završavaju terminalni bronhiloama i konačno [[alveola]]ma. Alveole su mesto gdje vrši razmjena plinova i gdje kisik prelazi u krvotok,a ugljendioksid/karbon dioksid izlazi iz krvi u dusnik kojim su alveole napunjene.
Dišni se sistem prikladno može podijeliti na gornji respiracijski trakt i donji respiracijski trakt. Ova se dva odjeljka također mogu nazvati provodljiva zona i respiracijska zona.
 
Provodljiva zona počinje s [[nos]]om (dišnim organom) koji prelazi u nosnu šupljinu. Primarne funkcije nosnih otvora su: 1) filtriranje, 2) zagrijavanje, 3) vlaženje i 4) omogućavanje rezonancije u govoru. Nosna se šupljina nastavlja u usnu šupljinu a usna u grlo, te dolje do prsne šupljine gdje se dijeli na lijevi i desni [[bronhij]] tj. prelazi u lijevo ili desno plućno krilo. Bronhiji se dalje razdvajaju na još manje i uže dijelove.
{{U začetku}}
 
[[Category: Biologija]]
prepravljeno 02.03.2008. u 15:18 (da ne bi bilo zabune )
 
==Vanjski linkovi==
Linija 18 ⟶ 21:
*[http://www.leeds.ac.uk/chb/lectures/anatomy7.html Introduction to Respiratory System]
 
[[Category: Biologija]]
<!--prepravljeno 02.03.2008. u 15:18 (da ne bi bilo zabune ) -->
 
[[ar:جهاز التنفس]]
Linija 38 ⟶ 43:
[[sk:Dýchacia sústava]]
[[zh:呼吸系統]]
Mi vazduh udisemo i izdisemo.Tako pri udisaju dolazi do sirenja grunog kosa,dijafragma se pomera,i respirativnim organima kiseonik dolazi do alveola.Tu se kiseonik vezuje za hemoglobin prilikom cega nastaje nestabilno jedinjenje-oksihemoglobin.Ugljen dioksid takodje moze da se veze za hemoglobin,a jedinjenje je-karboksihemoglobin.Prlikom izdisaja grudni kos se vraca u prvobitno stanje,kao i pluca.Najveci kapacitet vazduha koja pluca mogu da prime prilikom udisaja je 5,8l,a prilikom izdisaja je 4,5l.Tako da onih 1,2l uvek ostaje u alveolama,kako se potpuno ne bi skupile.