Hobi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: gl:Afección (hobby)
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: io:Hobio; kozmetičke promjene
Red 1:
'''Hobi''' je ime za aktivnost koja se obavlja zbog ličnog zadovoljstva, a ne zbog novčanih nagrada ili primanja. Kroz hobi osoba može proširiti znanje, veštinu i iskustvo te uspostaviti (brojne) kontakte s drugim ljudima koje zanima isti hobi. Za uspehe u hobiju osoba može dobiti i nagrade od kruga istomišljenika ili od šire zajednice (npr. za [[slikarstvo]] ili [[fotografija|fotografiju]]), ali osnova hobija je lično zadovoljstvo.
 
Sve čime se ljudi bave može biti predmetom hobija: [[umetnost]] i [[muzika]], [[ples]], [[slikarstvo]]; [[tehnika]] kao i [[modelarstvo]], [[programiranje]]; [[nauka]] i kao [[astronomija]], [[matematika]]; [[sport]]; zanatskih poslova kao što su [[stolarstvo]], [[šivenje]]; poljoprivrede kao što je [[vinogradarstvo]], [[vrtlarstvo]], [[pčelarstvo]]; ili aktivnosti poput uzgoja i dresure [[pas]]a, sakupljanja maraka, posmatranje ptica.
 
Ponekad hobi preraste u posao. Pioniri svojim novim hobijima ponekad započnu novu industriju (npr. Steve Jobs i Steve Wozniak industriju PC računara svojim Apple-om).
 
[[CategoryKategorija:Hobi]]
 
[[ar:هواية]]
Red 32:
[[hy:Հոբբի]]
[[id:Hobi]]
[[io:Hobio]]
[[it:Hobby]]
[[ja:趣味]]