Razlike između izmjena na stranici "Autoput"

Dodano 197 bajtova ,  prije 3 godine
Temeljna prepravka uvodnog teksta o autoputevima i postavljanje slike znaka autoputa. Priprema za buduce uredjenje
m/м (Bot: Brisanje šablona: Link FA.)
(Temeljna prepravka uvodnog teksta o autoputevima i postavljanje slike znaka autoputa. Priprema za buduce uredjenje)
[[Datoteka:Motorway Sweden, Switzerland and Italy.svg|mini|254x254px|Prometni znak za autoput]]
'''Autocesta''' ili '''autoput''' je najviša klasa javnih [[cesta]], koja je namijenjena sigurnom prometovanju vozila velikom brzinom. Prema hrvatskom zakonu definira se kao javna cesta posebno izgrađena i namije­njena isključivo za [[promet]] [[motorna vozila|motornih vozila]], koja ima dvije fizički odvojene [[kolnički trak|kolničke trake]] (zeleni pojas, zaštitnu ogradu i sl.) za promet iz suprotnih smjerova, s po najmanje dvije prometne trake širine najmanje 3,5 [[metar|m]], a s obzirom na konfiguraciju terena – i po jednu traku za zaustavljanje vozila u nuždi širine najmanje 2,5 m, bez raskrižja s poprečnim cestama i [[željeznička pruga|željezničkim]] ili [[tramvaj]]skim prugama u istoj razini [[Željezničko cestovni prijelaz|(ŽCP)]], u čiji se promet može uključiti, odnosno isključiti samo određenim i posebno izgrađe­nim priključnim prometnim trakama za ubrzavanje ili usporavanje, odnosno priključnim rampama, kojom je omogućen siguran prometni tok vozila brzinom od najmanje 80 [[km/h]] i koja je kao autocesta označena propisanim [[prometni znak|prometnim znakom]].
'''Autoput''' (tkđ. '''Autocesta''') je cesta, koja je isključivo namijenjena prometovanju velikoj količini motornih vozila sa visokim brzinama.
 
Prvenstveno služi prometu na daleke udaljenosti i posjeduje najveću propustnu moć zbog čega se vodi kao cesta prvog odnosno najvišeg reda.
 
Na autoputu vlada pravilo neprekinutih tokova i iz tog razloga ne postoje raskrsnice na istoj visini sa drugim vidovima saobraćaja. Obično posjeduje dva smjera sa najmanje dvije trake. Svi smjerovi su ogradom fizički odvojena jedni od drugih, dok se prikljućenje ili napuštanje vrši na predviđenim trakama za ubrzavanje ili usporavanje. Najmanja brzina, ukoliko neoznačena, iznosi 80 km/h. Za potrebe punjenje goriva, popravka vozila, kupnje hrane ili odmaranja putnika su u određenim razdaljinama izgrađene benzinske prodavnice, tehničke radionice i odmarališta.
 
U mnogim zemljama se korištenje autoputa mora platiti. U Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji se plaća putarina čiji iznos zavisi od pređene razdaljine, dok se za Sloveniju mora kupiti vinjeta, koja se lijepi na vozilo.
 
== Autoputevi i Brzi Putevi na području bivše Jugoslavije ==
http://shrani.si/f/2j/Lr/EOBI7qq/mapa.jpg
 
== Boje prometnih znakova ==
Anonimni korisnik