Razlike između izmjena na stranici "Vlasi (Srbija)"

Obrisano 196 bajtova ,  prije 12 godina
nema sažetka uređivanja
(Undo revision 332380 by 91.150.104.225 (Talk))
Vlasi nisu kompaktni u etničkom smislu, već se dele na više grupa, među kojima su tri osnovne: [[Carani|Carani]], na istoku, oko Kladova, Negotina i Zaječara, [[Ungurjani|Ungurjani]] na zapadu u Homolju, Zviždu, Stigu, Braničevu, Mlavu, Resavi i okolini Ćuprije, i [[Munćani|Munćani]] u sredini, naseljavaju slivove Porečke i Crne Reke. Zasebnu grupu Vlaha čine [[Bufani|Bufani]] u Majdanpeku.
 
[[Vlaški jezik]] jezik predstavlja simbiozu starobalkanskih govora, vulgarnog latinskog i starih slaveno-srpskih dijalekata. Iako se vremenom menjao i, donekle, osavremenio, smatra se da je i dalje zadržao svoju arhaičnost. Vlaški jezik jepopularni priznatnaziv kaoza lokalnidakorumunske jezikdijalekte u Republiciseveroistocnoj Srbiji. Narečja vlaškog jezika (uslovno rečeno) se dele prema grupama: Ungurjani govre banatskim a Carani oltenskim dijalektom, dok je područje Munćana, u lingvističkom smislu, limitrofni govorni areal.
 
Prema podacima sa popisa stanovništva iz [[2002]]. godine, u Srbiji živi 40.054 Vlaha. U [[Bugarska|Bugarskoj]] takođe živi oko 10.500 etničkih Vlaha, koji su srodni Vlasima u Srbiji, tačnije rečeno Caranima.
Anonimni korisnik