Citoplazma – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: io:Citoplasmo
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: ka:ციტოპლაზმა; kozmetičke promjene
Red 1:
'''Citoplazma''' je homogena, najčešće transparentna materija u obliku želatina, koja popunjava unutrašnjost ćelije. Citoplazma se sastoji od citozola i ćelijskih organela, osim [[nukleus|nukleusa]]a. Citozol se sastoji od vode, soli, organskih molekula i mnogih enzima koji su katalizatori u određenim reakcijama. Citoplazma ima veliku ulogu u ćelijama, i služi kao molekularna supa, u kojoj su sve ćelijske organele potpoljene i koje su ograničene ćelijskom membranom. Citoplazma se nalazi između plazma membrane i nuklearne koverte.
 
Vodeni sastav citoplazme (80 %) je izgrađen od jona i rastvorljivih makromolekula kao što su enzimi, [[karbohidrati]], soli i [[protein|proteini]]i, kao i veliki broj [[RNK]] molekula. Vodeni sastav citoplazme može da bude ili u obliku želatina ili u obliku tečnosti, u zavisnosti u kojoj fazi aktivnosti se nalazu ćelija. U prvom slučaju, kada je u obliku želatina, naziva se '''citogel''', a kada je u tečnom stanju onda se naziva '''citozol'''.
 
Nerastvorljivi delovi citoplazme su ćelijske organele, kao što su [[Mitohondrije|mitohondrije]], [[hloroplast]], [[lizozomi]], [[ribozomi]], [[endoplazmatični retikulum]] i dr.
 
Sve ćelije bez obzira kom organizmu pripadaju imaju citoplazmu i u tom smislu sve ćelije su iste. Međutim, ćelije iz različitih bioloških grupa i porodica se razlikuju po svojim karakteristikama. Na primer, kod životinja, citoplazma zauzima gotovo polovinu ćelijske zapremine, dok kod biljaka citoplazma zauzima mnogo manje prostora usled prisustva vakuole.
Red 38:
[[it:Citoplasma]]
[[ja:細胞質]]
[[ka:ციტოპლაზმა]]
[[ko:세포질]]
[[lb:Zytoplasma]]