Emily Brontë – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: li:Emily Brontë
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: fy:Emily Brontë; kozmetičke promjene
Red 1:
[[imageFile:emilybronte.jpg|right|thumb|Emili Bronte]]
 
'''Emili Džejn Bronte''' (Emily Jane Brontë) rođena ([[30. jul]], [[1818]] umrla; [[19. decembar]], [[1848]]) je [[Engleska|Engleski]] [[književnik]] i [[pesnik]], zapamćena najviše po njenom delu ''[[Orkanski visovi]]'', koji danas spada u sam vrh klasičnih dela engleske literature.
 
== Biografija ==
Emili je rođena u selu Tornton u Jokširu, [[Engleska]], od oca [[Patrik Bronte]]a i Marija Branvel. Ona je od ikupno šestoro deca bila peta starija od Ane i mlađa od Šarlote. Godine [[1820]], porodica se preselila Havort, gde je Emilinin otac prihvatio mesto sveštenika.To mesto će znatno uticati na šarlotino pisanje i imati odjeka u njenim delima. U detinjstvu, posle smrti njihove majke, tri preostale sestre i njihov brat [[Branvel Bronte]] stvaraju imaginarnu zemlju (Angria, Gondal, Gaaldine), koje se pojavnjuju u pričama koje su tada pisale. Jako malo od Emilinog rada iz tog perioda je ostalo sačuvano danas, sve se većinom izgubilo osim sitnih pesama u kojima se govorilo o njihovom detinjstvu.
 
Godine 1838, Emili započinje rad kao guvernanta u školi „Miss Patchett's Ladies Academy“. Kasnije, sa svojom sestrom Šarlotom, konkurišu za rad u privatnoj školi u [[Brisel]]u. Obe su kasnije otvorili sopstvene škole u svojoj kući, ali nažalost nisu imale učenika.
Red 10:
Kasnije Emili, i sestre [[Šarlota Bronte|Šarlota]] i [[Ana Bronte|Ana]], udružuju snage objavljujući kolekciju pesama 1846. Da bi izbegli predrasude prema ženskim autorima sestre Bronte koriste druga imena zadržavajući samo početna slova svojih sopstvenih imena i tako postaju: (Šarlota) Charlotte --> Currer Bell, (Ana) Anne --> Acton Bell, i (Emili) Emily --> Ellis Bell.
 
Godine 1847, izdaje svoj jedini roman, ''[[Orkanski visovi]]'', kao drugu u kompletu od tri knjige koju su zajedno izdale sestre (treća knjiga je ''[[Agnes Grej]]'' koju je napisala Ana). Kada su Orhanski visovi prvi put izašli kritika je bila veoma mešovita. Neki su je hvalili, a neki su je ružili.Uprkos tome knjiga je postala i ostala veliki klasik. Godine 1850, Šarlota opet objavljuje Orhanske visove ali ovog puta kao zasebnu knjigu i pod Emilinim pravim imenom.
 
Kao i svoje sestre, Emilino zdravlje je bilo poljuljano oštrim tempom i životom što u školi tako i u kući. Umrla je [[19. decembar]], [[1848]] od [[Tuberkuloza|Tuberkuloze]], odmah posle sahrane svoga brata u Septembru iste godine. Sahranjena je ispred crkve „St. Michael“ i pokopana sa svojom omiljenom puljenom životinjom, majmunog nazvanog Dejv, ali je kasnije otkopan i igračka majmuna je sada izložena u Bronte muzeju u Harvortu.
 
 
== Spoljašnje veze ==
* [http://www.bronte.info/ Vebsajt muzeja posvećen sestrama Bronte]
* [http://www.bronteparsonage.blogspot.com/ Veb novosti o muzeju Bronte]
Red 23:
 
{{DEFAULTSORT:Bronte, Emily}}
 
[[category:Engleski pisci]]
[[categoryCategory:RođeniEngleski 1818.pisci]]
[[categoryCategory:UmrliRođeni 18481818.]]
[[Category:Umrli 1848.]]
 
[[ar:إيميلي برونتي]]
Linija 43 ⟶ 44:
[[fi:Emily Brontë]]
[[fr:Emily Brontë]]
[[fy:Emily Brontë]]
[[gl:Emily Brontë]]
[[gv:Emily Brontë]]