Izmjenična struja – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Uklanja: es:Corriente alterna; kozmetičke promjene
Red 2:
 
== Općenito ==
[[Električna struja]] je usmjereno protjecanje nosioca [[naboj|naboja]]a, pri čemu najčešće mislimo na protjecanje [[elektron]]a kroz [[metal]]ne vodiče, ali to također može biti i protjecanje [[ion]]a u disociranim otopinama, prelet nabijenih čestica (npr. α i β) kroz vakuum, pomicanje [[šupljina]] u [[poluvodič]]ima i drugo. Ako to protjecanje vremenom mijenja smjer, tada je to ''izmjenična'' električna struja. Nije potrebno da iznos ili smjer te struje bude u vremenu pravilan niti simetričan u oba smjera.
 
Najčešće se pod izmjeničnom strujom ipak podrazumjeva simetričan oblik, kod kojega su oblici struje dok teče u svakom od smjerova jednaki po svemu osim po smjeru. Kako su i trajanja toka struje u svakom od smjerova jednake, onda se ta trajanja zovu ''poluperiode'' koje zajedno čine cjelinu koja se ponavlja - ''periodu''. Takav oblik struje se može matematički prikazati i kao zbroj niza struja (zvanih „harmonici”) sinusnog oblika. Ta se činjenica koristi za olakšavanje izračuna, jer se gotovi izračuni za sinusni oblik odgvarajuće primjenjuju i na druge oblike struje.
Red 16:
U Republici [[Hrvatksa|Hrvatskoj]] je odlukom Ministra gospodarstva od [[2. ožujka]] [[2000]]. g. objavljenoj u [http://www.nn.hr Narodnim novinama] propisano da se električna energija koja se isporučuje kućanstvima spojenima na niskonaponsku električnu mrežu isporučuje pri frekvenciji 50 Hz i naponu između faznih vodiča i zemlje od 230 V ±10%.
 
=== [[Višefazni sustav izmjeničnih struja]] ===
Istovremenom proizvodnjom nekoliko struja koje su međusobno fazno pomaknute postiže se veća učinkovitost električnih [[električni generator|generatora]] i [[električni motor|motora]], tj. uz istu veličinu i masu stroja moguće je postići veću snagu.
 
Ova činjenica se koristi recimo u [[automobil]]ima koji iako imaju instalaciju za [[Istosmjerna struja|istosmjernu struju]] koriste mali trofazni sinkroni generator (tzv. alternator) za proizvodnju električne energije koja se potom ispravlja [[ispravljač|ispravljačem]]em u istosmjernu struju.
 
=== Indukcijski motori s okretnim magnetskim poljem ===
 
Puno bitnija prednost višefaznog sustava izmjeničnih struja je da se tim sustavom jednostavno porizvodi [[okretno magnetsko polje|okretno magnetsko polje]] koje omogućuje izgradnju električnih strojeva (generatora i motora) bez kolektora i četkica. Takvi strojevi odlikuju se velikom pouzdanošću, trajnošću i višom učinkovitošću od kolektorskih strojeva.
 
=== Bežični prijenos energije i informacija ===
Red 29:
Posljedica protjecanja izmjenične struje je i odašiljanje [[elektromagnetski valovi|elektromagnetskih valova]], što je [[Nikola Tesla]] uočio i primijenio za prijenos energije bez žica. Ako se iznos tako prenesene energije mijenja, moguće je na bežični način prijemnoj strani slati dogovorene signale. Tako se može prenositi telegrafske kodove, glas, upravnjati udanjenim strojevima i automatima, prenositi sliku i druge oblike informacija. I to je [[Nikola Tesla|Tesla]] uočio i uspješno pokazao izgradivši radioupravnjani model broda.
O tome kome pripada zasluga za izum radia (tj. kome pripadaju odgovarajući patenti) također se vodila bitka. [[Guglielmo Marconi]] je tvrdio da zasluga pripada njemu, no nakon duge pravne borbe Vrhovni sud Sjedinjenih američkih država je ipak presudio u korist [[Nikola Tesla|Nikole Tesle]]. Raspravu o tome možete naći u članku na engleskom [[w:en:Invention_of_radio|Invention of Radio]].
<!-- interwiki -->
 
[[categoryCategory:Elektrotehnika]]
 
[[category:Elektrotehnika]]
 
<!-- interwiki -->
 
[[ar:تيار متردد]]
Linija 46 ⟶ 44:
[[en:Alternating current]]
[[eo:Alterna kurento]]
[[es:Corriente alterna]]
[[et:Vahelduvvool]]
[[fa:جریان متناوب]]