Razlike između izmjena na stranici "Robert Domani"

Dodana 22 bajta ,  prije 3 godine
m/м
nema sažetka uređivanja
m/м
 
U proleće 1938 godine, prebačen je s divizionom na [[Aragona|Aragonski]] front, gde je neprijatelj koncentrisao znatno veće snage zbog nastupanja prema morskoj obali. U ogorčenim borbama neprijatelj je, zahvaljujući velikoj nadmoćnosti svoje artiljerije i avijacije, uspeo da potisne republikanske snage, uz obostrano velike gubitke. Drugi divizion se istakao u borbama pod Moskitom de Harku, kada je baterija, pod komandom Roberta Domania, vatrom zaustavila napad fašističkog bataljona i nanela mu osetne gubitke. U nastupanju prema [[Valensija|Valenciji]] i uz morsku obalu od Vinarosa do Kasteljona de la Plate, u ogorčenim borbama koje su vođene naročito na komunikaciji Teruel-Valensija, fašističke snage su dolazile tako blizu da ga je artiljerija diviziona mogla tući neposrednim gađanjem.
 
[[Datoteka:ŠpanskiJugoslovenski borciartiljerci u Španiji.jpg|mini|300px|Jugosloveni iz baterije “Karl Libkneht” 1937 u Španiji. U prvom redu stoje: treći s leva (sa hartijom u ruci) Robert Domany, komandant baterije i peti s leva [[Koča Popović]].]]
 
U maju 1938 godine, za komandanta Drugog diviziona „Škoda“ bio je postavljen [[Koča Popović]], a posle njegovog ranjavanja, u julu 1938, komandant diviziona je postao Robert Domani, koji se proslavio kao komandir baterije „Liebknecht“, i stekao slavu kao artiljerijski stručnjak. Kao komandant diviziona je ostao do povlačenja pripadnika internacionalnih brigada iz Španije. Posle dolaska u [[Francuska|Francusku]], interniran je u logor Verne, gde ostaje do 1940 godine, kada se s ostalim [[Jugosloveni]]ma javlja za rad u [[Nemačka|Nemačku]], nadajući se da će se tako lakše prebaciti u domovinu.