Gabriele D'Annunzio – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: dodato Authority control
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: kozmetičke izmjene
Red 15:
}}
 
'''Gabriele D'Annunzio''', rođen pod imenom ''Gaetano Rapagnetta D'Annunzio''<ref>Puno ime i prezime njegova oca bilo je Francesco Paolo Rapagnetta D'Annunzio, jer je prezimenu s kojim se rodio dodao prezime svog ujaka Antonija D'Annunzija; v. A. Rapagnetta, ''La vera origine familiare e il vero cognome del poeta abruzzese Gabriele D'Annunzio'', Carabba, Lanciano, 1938, http://www.italialibri.net/autori/dannunzio.html, te http://www.istrianet.org/istria/history/1800-present/dannunzio/index.htm</ref>, ([[Pescara]], [[12. ožujka]] [[1863.]] – [[Gardone Riviera]], [[1. ožujka]] [[1938.]]), talijanski pjesnik, dramaturg, političar.
 
Jedan je od značajnijih članova [[iredentizam|iredentističkog]] pokreta te duhovni inspirator [[Benito Mussolini|Benita Mussolinija]].
Red 30:
D'Annunzija se često prikazuje kao preteču i idejnog začetnika talijanskog [[Fašizam|fašizma]]. Njegova vlastita otvorena politička gledišta koja su izronila prilikom stvaranja Ustava (''Carta del Carnaro'') [[Talijanska uprava za Kvarner|Talijanske uprave za Kvarner]] kojeg je izradio u suradnji s [[anarhosindikalizam|anarhosindikalistom]] [[Alceste de Ambris|Alcesteom de Ambrisom]]. De Ambris je pripremio političku mrežu kojoj je D'Annunzio pridao svoje pjesničke vještine.
De Ambris bijaše vođa skupine talijanskih pomoraca koji su podigli ustanak i stavili se u službu D'Annunzija sa svojim plovilima. Ustav je utemeljio korporativnu državu, sa devet korporacija koje su predstavljale različite privredne grane (radnici,poslodavci,stručnjaci) te desetu koja je trebala predstavljati "nadmoćna "ljudska bića (junake, pjesnike, proroke, nadljude). Carta je također proglasila glazbu kao jedan od temelja države.
[[Benito Mussolini]] je od D'Annunzija naučio većinu vještina koje je koristio za diktatorsko vladanje, kao to su: metode vladanja Rijekom, gospodarstvo i korporativna država; trikovi na pozornici, veliki i emotivni javni nacionalistički obredi, rimski pozdrav, retorička pitanja masi, sljedbenici u crnim košuljama, Arditi, sa svojim discipliniranim, okrutnim odgovorima na bilo kakve znakove neslaganja sa službenom vlasti.
 
Red 54:
 
[[24. prosinca]] ujutro talijanske regularne vojne postrojbe napadaju D'Annunzijeve legionare na [[Kantrida|Kantridi]].
Kako bi se osigurali od napada sa [[Sušak|Sušaka]]a, legionari su na sam [[Badnjak]] noću digli u zrak mostove na [[Rječina|Rječini]]. <br />
 
Brod Kraljevine Italije ''Andrea Doria'' ispalio je nekoliko projektila prema Guvernerovoj palači pri čemu je D'Annunzio bio lakše ranjen.
Red 67:
== Djela ==
 
=== Pripovjetke ===
* ''Terra vergine'' (1882.)
* ''Le novelle della Pescara'' (1884.-1886.)
 
=== Poezija ===
* ''Primo vere'' (1879)
* ''Canto novo'' (1882)
* ''Poema paradisiaco'' (1893)
* Pet knjiga od ''Laudi del cielo, del mare, della terra e degli eroi'' (1903–1912)
** ''Maia (Canto Amebeo della Guerra) ''
** ''Elettra
** ''Alcyone ''(''Halcyon'' - ISBN 0-415-96745-7)
** ''Merope
** ''Asterope (La Canzone del Quarnaro)
* ''Ode alla nazione serba'' (1914)
 
=== Romani ===
* ''Il piacere'' (1889.)
* ''Giovanni Episcopo'' (1891.)
Red 92:
* ''Forse che sì forse che no'' (1910.)
 
=== Kazališna djela ===
* Sogno d'un mattino di primavera (1897.)
Red 104:
* La Pisanelle (1913.)
 
=== Tragedije ===
 
* ''La città morta'' (1899.)