Isabel Allende – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m image added
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: kozmetičke izmjene
Red 15:
| website = [http://www.isabelallende.com/ www.isabelallende.com]
}}
[[FileDatoteka:Isabel Allende - 001.jpg|left|thumb|Isabel Allende]]
'''Izabela Aljende''' rođena je [[2. avgust]]a [[1942]]. godine u Peruu. Detinjstvo i mladost provela je u [[Čile]]u. Između [[1953]]. i [[1958]]. živela je u Boliviji i Bejrutu sa majkom i očuhom koji je bio diplomata kao i njen otac. Godine 1958. vraća se u Čile, gde je od 1967. počela da gradi sjajnu karijeru kao novinar u poznatim časopisima i na televiziji. Tih godina objavljuje i svoju prvu knjigu.
 
Red 26:
''Portret u sepiji'' opisuje porodičnu sagu, smeštenu na sam kraj 19. veka. Prateći glavnu junakinju Auroru del Valje i njenu potragu za svojim precima, pratimo i politička zbivanja u tom delu sveta, socijalne promene i tehnološka dostignuća koja nas uvode u novi vek.
 
Završno delo trilogije ''Kuću duhova'' izdala je 1988. godine kad je i Gabrijel Garsija Markes sa kojim je uspoređuju dobio Nobelovu nagradu za književnost.
 
Pored ovih romana napisala je i romane ''Eva Luna'', ''O ljubavi i seni'', ''Beskonačan plan'', memoare ''Paula'', zbirke pripovedaka ''Priče Eva Lune'' i knjige "ljubavnih recepata" ''Afrodita''.