Pravci u islamu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 134:
Pod ostalim pravcima svrstaćemo sve one pravce u islamu koji nisu nastali u doba života [[Muhammed|Poslanikovih .]] savremenika, te one koji se ne mogu svrstati unutar jedne od osnovnih grupa, kao njena podgrupa ili varijacija.
 
== Sufizam - Tarikat ==
{{Glavni|Sufizam}}{{Glavni|Tarikat}}
Sufizam je termin koji označava asketski i mistički pokret unutar islama, školu ezoterične islamske filozofije bazirane na istraživanju spiritualne istine kao definitivnog cilja i postignuća. Sufizam nije ogranak sam po sebi jer [[Sufije]] sami sebe ne svrstavaju ni u jednu granu islama, mada pripadnici mogu imati i Sunitska i Šiitska uvjerenja.
 
=== Sufijski redovi - Tarikatski redovi ===
{{Glavni|Tarikat}}{{Glavni|Sufizam}}
Sufije se u svome praktikovanju okupljaju u redove koji se zovu tarikati. Tarikat je plan i program te metod i režim nekog sufijskog reda. Postoji dvanaest glavnih tarikatskih redova. Oni se u svom cilju ujedinjuju ali se kod primjene, u izvjesnim propisima razlikuju.<ref>[http://www.znaci.com/osnovi_vjerovanja/tesavvuf/art411_0.html Osnovno o derviškim redovima prema riječima Fejzulah ef. Hadžibajrića]</ref> Sufije koji se nalaze u tarikatu nazivaju se [[Derviši]].