Japansko Carstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 99:
Japan je tada bio zemlja brze industrijalizacije i militarizacije pod sloganom "Fukoku Kyōhei" - "Obogatite zemlju, ojačajte vojsku" te se ubrzo uspostavio kao [[velika sila|svjetska sila]]. Kao rezultat [[Kinesko-japanski rat|kinesko-japanskog rata]] i [[Rusko-japanski rat|rusko-japanskog rata]], Japan je dobio [[Tajvan]] i pola Sahalina, a kasnije je pripojio i Koreju ([[1910.]]). Japan je i dalje povećavao svoj utjecaj i proširio vojsku, što je dovelo do invazije [[Mandžurija|Mandžurije]] i [[Drugi kinesko-japanski rat|drugog kinesko-japanskog rata]] ([[1937.]]). Početkom Drugog svjetskog rata Japan sklapa [[1940.]] [[Trojni pakt]] s [[Njemačka|Njemačkom]] i [[Italija|Italijom]] ([[Sile Osovine]]) te osvaja velik dio istočne [[Azija|Azije]] i [[Pacifik]]a. Unatoč vojnom uspjehu tijekom prve polovice pacifičkog rata, Japansko Carstvo je ipak doživjelo poraz, a atomska bombardiranja [[Hirošima|Hirošime]] i [[Nagasaki]]ja naveli su ga da kapitulira [[2. rujna]] [[1945.]] čime je svjetski rat završen.
[[Datoteka:AtomicEffects-Hiroshima.jpg|mini|230px|lijevo|<center>Hiroshima 1945. god.<center>]]
 
Japanci su se u Drugom svjetskom ratu borili za oslobođenje cijele Azije od tutorstva europskih kolonijalnih gospodara.
 
* "Ona (Velika Britanija) je tada (u Prvom svjetskom ratu), s jednakim moralnim žarom kao danas (u Drugom svjetskom ratu), objavila da, vodeći rat protiv Njemačke, brani prava malih nacija, da želi svijet učiniti sigurnim za demokraciju, da nema apsolutno nikakvih ozemnih presezanja. I što se iz toga izleglo? Što se dogodilo nakon rata i ratne galame, kad su pobjednici pobijedili? Dogodilo se to da se Britansko Carstvo povećalo za milijun četvornih kilometara. Što se dogodilo s doktrinom samooprjedjeljenja nacija? Kada sam, sa svojom uobičajenom lakomislenošću, spomenuo samooprjedjeljenje na jednoj sjednici Zajedničkog povjerenstva, koje je pisalo ustav Burme, postao sam smiješan britanskim članovima povjerenstva. "
* "Sastali smo se ovdje (na Konferenciji o stvaranju Velike Istočne Azije) ne toliko kao zasebni narodi nego kao članovi iste velike povijesne obitelji... Godinama sam u Burmi snivao svoje azijske snove. Moja azijska krv uvijek me vukla drugim Azijatima. Ovo nije trenutak za misliti umom nego za misliti krvlju. Upravo to, upravo moje mišljenje krvlju, dovelo me ovamo iz daleke Burme... Prije samo nekoliko godina azijski narodi kao da su živjeli svaki u svom, drukčijem svijetu, podijeljeni, strani jedni drugima, ne poznavajući jedni druge, čak ne mareći jedni za druge. Prije samo nekoliko godina Azija naprosto nije postojala kao naša zajednička domovina. Tada nije postojala jedna jedinstvena Azija nego nekoliko Azija, puno Azija, toliko Azija koliko je bilo neprijatelja koju su ju držali u razjedinjenosti. U prošlosti, koja je vremenski sasvim bliska, ali se danas doima veoma dalekom, nije se moglo ni zamisliti da se azijski narodi sastanu ovako kao što smo se mi danas sastali. Nemoguće se, eto, ostvarilo i to na način koji nekad nismo mogli zamisliti ni u najluđem snu... Mislim da je naš današnji sastanak veliki simbolični čin. Točno je što kaže Njegova ekscelencija predsjedavajući konferencije (Tođo): stvaramo jedan novi svijet, koji će biti zasnovan na pravdi, jednakosti i uzajamnosti, na velikom načelu živjeti i pustiti drugoga živjeti. Kako god gledamo Aziju, vidimo da je ona u svakom pogledu svijet za sebe... Mi Azijati stoljećima o tome nismo vodili računa i to smo skupo platili. Mi Azijati izgubismo zato Aziju. Sada, kad nam je Japan pomogao veliku istinu ponovno otkriti i postupiti u skladu s tom spoznajom, sigurno je da će Azijati osvojiti Aziju ponovno za sebe. Eto, na toj jednostavnoj istini počiva sudbina Azije... Danas opet otkrivamo da smo Azijati, opet otkrivamo svoju azijsku krv koja će nas preporoditi i vratiti nam Aziju. Zato koračajmo zajedno sve do kraja puta koji smo zacrtali! Taj put vodi u novi svijet u kojemu će Azijati postati zauvijek slobodni, živjeti u blagostanju i naći svoj pravi dom... I ja mislim i osjećam da jedino Azijati mogu razumjeti Azijate, i da samo Azijati mogu djelotvorno raditi na povećanju blagostanja drugih Azijata. I ja sam dugo i nestrpljivo čekao dan kada će Azijati srušiti umjetne barijere što su ih među njima podigli zapadni uljezi, i onda zajedno graditi zajedničko blagostanje svih Azijata. Vidjevši ono što se ovdje dogodilo u subotu shvatio sam da je taj dan napokon došao, da su napokon prevladale krvne veze, da ćemo kao braća koja su se davno izgubila i sada ponovno našla poraditi zajedno na blagostanju naše zajedničke azijske obitelji. "
Ba Maw
 
* "Doista je neshvatljivo kako je milijardu Istočnjaka, milijardu stanovnika Velike Istočne Azije, dopuštalo da njima vladaju drugi, pogotovo Englezi i Amerikanci. "
* "Sada, kad smo napokon sjedinjeni u ovoj velikoj, kompaktnoj i solidnoj organizaciji, nema sile koja bi mogla spriječiti milijardu Istočnjaka slobodno oblikovati svoju sudbinu. U svojoj beskrajnoj i neizmjernoj mudrosti Bog ne će ostaviti Japan i ne će napustiti narode Velike Istočne Azije. Ako bude trebalo, on će sići s neba, plakati s nama, veličati hrabrost naših naroda, omogućiti nam osloboditi se i učiniti našu djecu i djecu naše djece slobodnim i sretnim ljudima što žive u blagostanju. "
Jose Laurel
 
* "Nepobitna je činjenica da su u svim oblicima svoga postojanja narodi Velike Istočne Azije povezani neraskidivim vezama. Duboko vjerujem da zato imaju zajedničku misiju stvoriti čvrstu Veliku Istočnu Aziju i izgraditi novi poredak, kojemu će biti temelj opći, zajednički prosperitet. "
Tođo
 
* "Rat što ga vodi Velika Istočna Azija rat je u kojem će ona pobijediti, stvaranje Velike Istočne Azije pothvat je koji će dovesti do zajedničkog blagostanja. Svaki pripadnik svakoga istočnoazijskog naroda mora voljeti zemlju koja je njegova domovina, mora voljeti svoje susjede, mora voljeti Veliku Istočnu Aziju. Geslo nas Kineza je preporod Kine i obrana istočne Azije! "
Vang Čing-vei
 
* "Mislim da nije nimalo slučajno što se ova konferencija održava upravo u Zemlji Izlazećeg Sunca. Ovo nije prvi put u povijesti da se svijet okreće Istoku tražeći svjetlost i vodstvo. Nije to ni prvi pokušaj stvaranja jednoga novog svijeta; takvih je pokušaja bilo i drugdje, ali svi nekadašnji i sadašnji pokušaji u tom smislu imali su ili imaju jedno zajedničko obilježje da su propali ili upravo propadaju... Za Indiju ne postoji drugi izbor nego beskompromisna borba protiv britanskog imperijalizma. Druge nacije možda mogu pomišljati na kompromis s Engleskom, ali to za indijski narod naprosto ne dolazi u obzir. Sklopiti kompromis s Britanijom značilo bi sklopiti kompromis s ropstvom, a s ropstvom ne ćemo nikad više sklapati kompromise... Međutim, slobodu moramo platiti jer ona nikad ne dolazi bez žrtava... Ja ne znam koliko će pripadnika naše nacionalne vojske doživjeti kraj rata koji je pred njima, ali za nas to nije važno. Nama je gotovo svejedno hoćemo li kao pojedinci poginuti ili preživjeti i hoćemo li kao pojedinci dočekati dan oslobođenja Indije. Nama je važno samo jedno: da Indija postane slobodna! "
Chandra Bose
 
* "Osjetio sam u dnu duše da su svi oni (sudionici konferencije) moja braća, ne samo u figurativnom smislu riječl, nego doslovno kao sinovi iste majke Azije. Japanci, Tajci, Filipinci, Burmanci, Indijci... Svi su oni Azijati i stoga moja braća. "
novinar Toši Go
 
== Literatura ==
 
* John Toland-Uspon i pad Japanskog Imperija, Centar za informacije i publicitet, Zagreb 1982.
 
{{Kolonijalna carstva}}
[[Kategorija: Historija Japana]]