Razlike između izmjena na stranici "Stih"

Obrisano 68 bajtova ,  prije 4 godine
nema sažetka uređivanja
'''Stih''' je [[Ritam|ritmička]], [[zvuk]]ovnazvukovna, sintatička i [[značenje|značenjska]] cjelina. Definira se kao redak u metričkoj kompoziciji, npr. [[Poezija|pjesmi]].
 
Stih kao ritmička cjelina znači da na temelju prirodnog govora autor stvara novi, originalni ritam koji u pjesmi postaje nositelj dodatnog značenja. Zvukovna je cjelina jer ga karakterizira posebna zvukovna organizacija utemeljena na sugestivnom zvučanju pojedinih glasova i rimi. Sintatička je cjelina jer poredak [[riječ]]i unutar stiha nikada nije slučajan, jer pjesma time dobija dodatno značenje. Što se značenja tiče, osim značenja samih riječi, stih kao cjelina sadrži i sva dodatna značenja postignuta ritmom, zvukovnom [[organizacija|organizacijom]] i poretkom riječi.
 
Stih kao ritmička cjelina znači da na temelju prirodnog govora autor stvara novi, originalni ritam koji u pjesmi postaje nositelj dodatnog značenja. Zvukovna je cjelina jer ga karakterizira posebna zvukovna organizacija utemeljena na sugestivnom zvučanju pojedinih glasova i rimi. Sintatička je cjelina jer poredak [[riječ]]iriječi unutar stiha nikada nije slučajan, jer pjesma time dobija dodatno značenje. Što se značenja tiče, osim značenja samih riječi, stih kao cjelina sadrži i sva dodatna značenja postignuta ritmom, zvukovnom [[organizacija|organizacijom]] i poretkom riječi.
 
 
Anonimni korisnik