Hip hop – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m koje su ovo fore
m nemam živaca nanovo ispravljati pravopis, pa kopiram s hr.wiki
Red 1:
'''Hip hop''' je kulturni pokret koji je započeo među urbanim [[Afro-Amerikanci]]ma, [[Jamajkanci]]ma i [[Portorikanci]]ma u [[Bronx]]u, kvartu [[New York]]a, tokomtijekom ranih [[1970ih1970-ih]] i otad se proširio po cijelom svijetu. Četiri glavna obilježja, ili "elementa", hip hop kulture su [[MC-anje]] ([[repanje]]), [[DJ-anje]], [[grafiti]], i [[breakdance]]. Neki smatraju [[beatbox]] petim elementom hip hopa; neki bi dodali politički aktivizam, [[hip hop moda|hip hop modu]], [[hip hop sleng]], [[double dutching]] (urbana forma preskakanja užeta) ili druge elemente kao važne dijelove hip hopa. Pojam je otad postao sinonim za '''hip hop glazbu''' (ili ''rap glazbu'') publici.
 
PorijekloPodrijetlo izraza "hip hop" je nejasno. Pokret koji je kasnije postao poznat kao "hip hop" je navodno počeo sa [[DJ Kool Hercom]], dok se DJuDJ-u [[Afrika Bambataa]] često pridodaju zasluge izuma termina "hip hop" za opisivanje kulture. Razne mitske etimologije i komplicirana značenja se dodana izrazu i nastavljaju se propagirati unutar ''hip hop'' zajednice.
Četiri glavna obilježja, ili "elementa", hip hop kulture su MCanje (repanje), DJanje, grafiti, i breakdance. Neki smatraju beatbox petim elementom hip hopa; neki bi dodali politički aktivizam, hip hop modu, hip hop sleng, double dutching (urbana forma preskakanja užeta) ili druge elemente kao važne dijelove hip hopa. Pojam je otad postao sinonim za '''hip hop muziku''' (ili ''rap muziku'') publici.
 
Početkom [[1990te|1990-ih]] hip hop dostiže popularnost [[rock]]a, a do [[2002]]. ga daleko prestiže u vidu popularnosti.
Porijeklo izraza "hip hop" je nejasno. Pokret koji je kasnije postao poznat kao "hip hop" je navodno počeo sa [[DJ Kool Hercom]], dok se DJu [[Afrika Bambataa]] često pridodaju zasluge izuma termina "hip hop" za opisivanje kulture. Razne mitske etimologije i komplicirana značenja se dodana izrazu i nastavljaju se propagirati unutar ''hip hop'' zajednice.
 
Početkom [[1990te|1990-ih]] hip hop dostiže popularnost [[rock]]a, a do [[2002]]. ga daleko prestiže u vidu popularnosti.
== Hip Hop muzikaglazba ==
 
Mnogi faktori koji su uticaliutjecali na rani hip hop su složeni i brojni. Iako se većini može uzeti korijen iz [[Afrika|Afričkeafričke]] kulture, multikulturalno društvo [[New York City]]ja rezultiralo je raznim muzičkimglazbenim uticajimautjecajima koji su pronalazili svoj put do hip hop muzikeglazbe.
 
Elementi stila i tehnike repanja potječu od [[griot]]a [[Zapadna AfriaAfrika|Zapadne Afrike]]; putujući pjevači i pjesnici imali su muzičkeglazbene stilove koji su sadržavali elemente od kojih će se kasnije razviti hip hop muzikaglazba. Neke griotske tradicije došle su u [[Sjedinjene Američke Države]], [[Ujedinjeno Kraljevstvo]] i [[Karibi|Karibe]] s prijevozom afričkih [[Rob]]ova u "Novi Svijet"." Drugi bitni faktoričimbenici su govorne sekcije u pjesmama [[soul]] i [[funk]] muzičaraglazbenika kao što su [[James Brown]] i [[Isaac Hayes]].
 
Jedan od mnogih faktoračimbenika za stvaranje današnje hip hop muzikeglazbe je [[jamajka]]nski stil zvan [[Dubdub]], koji se uzdigao kao podvrsta [[Reggaereggae]]a u [[1960te1960-ih|1960-ima]]. U dub muziciglazbi su producenti kao što su [[King Tubby]] stvarali instrumentalne verzije popularnih reggae pjesama za svrhe klubova i zvučnih sastavasustava; otkrili su da plesači bolje reagiraju na produžene, izolirane ritmove pjesama, često predstavljajući čvrste nastupe udaraljki i snažne bas-linije.
 
Ubrzo su [[MC]]-evi koji su vodili plesove počeli pričati preko instrumentalnih ploča i vještine MCevaMC-eva poput [[U-Roy]]a, [[Dr. Alimontad]]a i [[Dillinger]]a su im pomogle da dostignu popularnost. Ova se tradicija nastavlja u današnjoj [[Dancehalldancehall]] glazbi. [[1967]]., jamajkanski imigranti poput [[DJ Kool Herc]]a primijenili su metode Dub dionica na [[Funkfunk]] dionice koje su bile popularne u [[New York]]u. Prema Davidu Topu, [[reggae]] nije bio popularan među hip hop obožavateljima u ranim godinama hip hopa, unatoč njegovu uticajuutjecaju.
 
U parkovima i društvenim centrima, nadolazeći DJiDJ-i svirali su okupljenim skupinama mladeži željnih čuti stare funk zvukove. Vrlo ubrzo (do 1976/77) DJiDJ-i i plesači odavali su posebnu pažnju teškim, funky instrumental dionicama udaraljki u bilo kojoj ploči s dobrim prekidima bubnjeva. Tu su spadale pjesme poput "It's Just Begun" [[Jimmy Castor|Jimmyja Castora]], "Scorpio" [[Dennis Coffrey|Dennisa Coffreya]] i "Dance To The Drummers Beat" [[Herman Kelly|Hermana Kellya]], kao i pjesme [[Rolling Stones]]a i drugih bjelačkihbijelačkih rock bendova. Jedna od prvih izdanih hip hop pjesama bila je "Rapper's Delight" [[Sugarhill Gang]]a, koja je uzela sample popularne disco pjesme "Good Times" grupe [[Chic]].
 
Djeca koja su plesala na ritmove počeli su se zvati [[B-Boys]], a energetični, akrobatski stil plesa popraćen ritmom nazvao se "breaking". Najpopularniji Bronx[[bronx]]ovski DJiDJ-i poput Kool Herca, [[Afrika Bambataa|Afrika Bambata]]e i [[Grandmaster Flash]]a počeli su miksati dvije snimke iste pjesme da bi ritmovi trajali duže, s brzim cuttingima na miksetama. Bubnjarska dionica od 20 sekundi mogla je biti pretvorena u 5-minutnipeterominutni mix.
 
Osim eksperimentiranja s tehničkom stranom DJ-anja (kao Cuttingcutting i Scratchingscratching), [[Bronx JocksiJocks]]i su počeli eksperimentirati i s elektronskom muzikomglazbom iz EvropeEurope. "Trans-Europe Express," [[Kraftwerk]]ov hit iz [[1977.]]. "Trans-Europe Express", bio je miljenik B-Boya zbog vozajuće metalne mješavine kompjuteriziranih bubanj-dionica i sintisajzera. Dok se sve ovo događalo na vrućim podijima Bronxa, drugi bitan element hip hop scene pojavljivao se na ulicama.
 
== MC-anje ==
 
== Poznati Hip-hop umjetnici ==
 
* [[Tupac Amaru Shakur|2pac]]
* [[MC Hammer]]
* [[Coolio]]
* [[Wu Tang Clan]]
* [[KRS ONE]]
* [[Eminem]]
* [[Dr. Dre]]
* [[Snoop Dogg]]
* [[Tupac Amaru Shakur]]
* [[Busta Rhymes]]
* [[Onyx]]
* [[Ja Rule]]
* [[N.W.A.]]
Linija 39 ⟶ 42:
* [[MC Ren]]
* [[Kool G Rap]]
* [[WuBeastie Tang ClanBoys]]
* [[The Game (reper)|The Game]]
* [[DJ Scott LaRock]]
* [[Easy Eazy-E]]
* [[Jay-Z]]
* [[Mister Magic]]
* [[DJ Jella]]
* [[Rakim]]
* [[Frank White - Notorious B.I.G. - Biggie Smalls]]
* [[Ice -T]]
* [[Ice Cube]]
* [[Warren G]]
* [[Jedi Mind Tricks]]
* [[Wu Tang Clan]]
* [[MF Doom]]
* [[Nas]]
* [[Necro]]
* [[Ill Bill]]
* [[Non PhixionEl-p]]
* [[Mr. Lif]]
* [[Xzibit]]
* [[Mack 10]]
* [[Marco Polo]]
* [[Lil Wayne]]
* [[Lil Scrapy]]
* [[Papoose]]
* [[Saigon]]
* [[DMX]]
* [[GangStarr]]
* [[West Side connection]]
* [[Naughty By Nature]]
 
== PogledajteHrvatski takođehip hoperi ==
 
*[[EdoDJ MaajkaMakro Polo]]
*[[Srđan Ćuk|General Woo]]
*[[ScriptoR]]
*[[Bizzo]]
*[[Baby Dooks]]
*[[Connect]]
*[[Marin Ivanović - Stoka|Stoka]]
*[[Nered]]
*[[TBF]]
*[[ST!llness]]
*[[Edo Maajka]]
*[[Target]]
*[[Sinestet]]
*[[El Bahattee]]
*[[Intro 031]]
*[[Bolesna braća]]
*[[Tram 11]]
*[[RHS Familija]]
*[[G.E.M.S.T.N.]]
*[[Magellano]]
*[[Jantar]]
*[[Kalfa the Bayal]]
*[[Kandžija]]
*[[Tricky Stil]]
*[[Sett]]
*[[Nix.On]]
*[[Dante]]
 
{{Hip Hop}}
== Vanjski linkovi ==
{{popglazba}}
 
[[categoryKategorija:kulturaKultura]]
[[Kategorija:Glazbeni žanrovi]]
[[Category:Muzika]]
[[Kategorija:Žanrovi pop glazbe]]
 
<!--interwiki-->
 
[[als:Hip -Hop]]
[[bsar:Hip-hopراب]]
[[be-x-old:Гіп-гоп]]
[[ca:Rap]]
[[bg:Хип хоп]]
[[ca:RapHip hop]]
[[cs:Hip hop]]
[[da:Hiphop]]
[[ende:Hip hop-Hop]]
[[en:Hip hop music]]
[[eo:Hiphopo]]
[[es:Hip hop]]
[[et:Hiphop]]
[[fa:موسیقی هیپ‌هاپ]]
[[fi:Hip hop]]
[[fr:Hip -hop]]
[[ga:Rapcheol]]
[[gl:Hip hop]]
[[he:היפראפ והיפ הופ]]
[[hr:Hip hop]]
[[hu:Hip-hopHiphop]]
[[it:Hip hop]]
[[ja:ヒップホップ]]
[[ko:힙합]]
[[pllt:Hip HopHiphopas]]
[[lv:Hip hop]]
[[mk:Хип хоп музика]]
[[nds:Hip-Hop (Musik)]]
[[nl:Hiphop]]
[[nn:Hip hopHiphop]]
[[no:RapHiphop]]
[[pl:Hip -hop]]
[[pt:Hip -hop]]
[[skro:Hip-Muzică hip hop]]
[[ru:Хип-хоп]]
[[simple:Hip hop]]
[[sk:Hip-hop (hudba)]]
[[sl:Hip-hop]]
[[sr:Хип хоп]]
[[sv:Hiphop]]
[[ta:ராப் இசை]]
[[zh:嬉蹦文化]]
[[th:ฮิปฮอป]]
[[tr:Hip hop]]
[[uk:Хіп-хоп]]
[[uz:Hip hop]]
[[vi:Hip hop]]
[[wo:Hip-hop]]
[[zh:嘻哈音樂]]