Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: Popravak dvostrukih preusmjeravanja
Nema sažetka izmjene
Red 1:
#REDIRECT <big>'''[[Факултет драмских уметности|Ћирилична верзија]]'''</big>
----
'''Fakultet Dramskih Umetnosti''' je osnovan, kao '''Akademija za pozorišnu umetnost''', uredbom vlade [[FNRJ|Federativne Narodne Republike Jugoslavije]] [[11. decembar|decembra]] [[1948]]. godine, a [[1950]]. godine pripojena joj je Visoka filmska škola.
 
Nastava na akademiji za pozorišnu umetnost počela je 12. [[februar]]a [[1949]]. godine. Prvi profesori glume bili su [[Mata Milošević]] i [[Jozo Laurenčić]], njihovi asistenti [[Miroslav Belović]], [[Stevo Žigon]] i [[Soja Jovanović]], a prvi profesori režije [[Bojan Stupica]] i dr [[Hugo Klajn]]. Prvi rektor i dekan akademije bio je [[Dušan Matić]].
 
Početkom šezdesetih godina dolazi do proširenja obrazovne delatnosti i promene naziva u '''Akademija za [[pozorište]], [[film]], [[radio]] i [[televizija|televiziju]]''', [[1962]]. godine, da bi krajem [[1973]]. ponela današnji naziv - Fakultet dramskih umetnosti (pozorišta, filma, radija i televizije).
 
[[1974]]. godine, fakultet dobija svoju novu zgradu na [[Novi Beograd|Novom Beogradu]] koja svojom funkcionalnošću i mogućnostima obezbeđuje najkvalitetnije uslove studiranja.
 
Fakultet Dramskih Umetnosti je povodom svoje pedesetogodišnjice, [[1998]]. godine, nagrađen [[Vukova nagrada|Vukovom nagradom]], najvišom jugoslovenskom nagradom u oblasti kulture.
 
Danas se na Fakultetu dramskih umetnosti studenti obučavaju na devet smerova: [[gluma]], pozorišna i radio [[režija]], [[dramaturgija]], [[menadžment]] kulturnih delatnosti – pozorišna i radio [[produkcija]], filmska i televizijska [[režija]], filmska i televizijska [[produkcija]], [[kamera]], filmska i televizijska [[montaža]], i snimanje i obrada [[zvuk]]a. Na fakultetu se organizuju i magistarske studije.
 
{{Jugoslavenska kinematografija}}
 
[[Kategorija:Univerzitet umetnosti u Beogradu]]