Rimske provincije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 21:
== Provincije u doba carstva ==
 
=== Razdoblje ranog carstva ===
 
[[August (rimski car)|Oktavijan Avgust]] je 27. godine st. e., dovršavajući uspostavljanje [[principat]]a, sve provincije podelio na senatske i carske. Senat je upravljao starim, umirenim provincijama (Afrika, [[Betika]], [[Galija|Narbonska Galija]], Azija i Makedonija), dok je car upravljao ostalim provincijama ([[Sirija]], tri galske provincije, severne oblasti [[Hispanija|Hispanije]] i druge), koje su zajedno činile njegovu "provinciju".
Red 37:
Prema tome, savremenici su društvo opisivali jednostavno u terminima dva staleža, višeg i nižea, bogatog i siromašnog, moćnog i zavisnog, poznatih i bezimenih ljudi. Viši su se staleži sastojali od oko 600 rimskih senatora, 25.000 [[Vitezovi (Rim)|vitezova]] i 100.000 senatora u senatima provincijskih gradova; činili su, dakle, 2 odsto ukupnog stanovništva. Ovaj je sloj, čiji su pripadnici od polovine 2. veka nazvani "uglednima" (''honestiores''), bio dalje podeljen na razne stepene dostojanstva. Čitav je, pak, stalež imao pravo na posebno pažljiv tretman na sudu. Ostali su stanovnici nazvani "poniznima" (''humiliores'') i mogli su biti mučeni kad je trebalo da svedoče na sudu; kažnjavani su batinama, a ne novčanim kaznama; za ozbiljnije su zločine bili pogubljivani (na veoma okrutne načine), a ne slati u progonstvo. Međutim, zbog postojećeg sistema moći, koji je "ponizne" upućivao da se za pomoć obrate višem staležu, niži slojevi nisu činili [[Revolucija|revolucionarnu]] masu, već su predstavljali stabilan element.
 
Pored toga, u gradovima surovu sliku raspodele bogatstva donekle ublažava određeni stepen društvene pokretljivosti. Nijedna društvena grupa ne nudi toliko priča o uspehu kao grupa [[Oslobođenici|oslobođenika]]. Na samom dnu društvene lestvice nalazili su se mnogobrojni [[robovi]], koji su činili možda jednu desetinu stanovništva, barem u većim gradovima van Italije, i mnogo veći procenat u Italiji ― u samom Rimu celu četvrtinu stanovništva.
 
=== Pozno rimsko carstvo ===