Svahili – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Brisanje šablona: Link FA.
Sinissa (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 5:
== Istorija jezika ==
 
Jezik se pojavio pre oko 800-1000 godina kao trgovački jezik na istočnoafričkoj obali [[Indijski okean|Indijskog okeana]], gde su arapski, persijski i indijski trgovci dolazili u kontakt sa lokalnim crnačkim stanovništvom. Glavni jezik međunarodne trgovine bio je arapski. Može se reći da je novi jezik nastao kada su govornici bantu jezika u primorju prihvatili mnoge reči iz [[arapski jezik|arapskog jezika]]. Osnova gramatike i rečnika svahilija su bantu, a mnoge reči potiču iz arapskog. Procenjuje se da je jedna trećina svahili reči arapskog porekla.
Pored arapskog jezika su takođe prisutni uticaji iz [[farsi]]ja, [[hindi]]ja i [[portugalski jezik|portugalskog]], a tokom dvadesetog veka mnogo reči je prihvaćeno iz engleskog.
Vekovima je korišćeno arapsko pismo. Prvi rečnik i gramatiku je [[1848.]] godine sastavio Dr Ludvig Krapf u [[Mombasa|Mombasi]]. Od 19. veka, jezik je počeo da se širi iz priobalja u unutrašnjost kontinenta putem trgovine. Na konferenciji održanoj u junu [[1928]]. godine za osnovu Svahilija je uzet dijalekt sa [[Zanzibar]]a.
Red 18:
Svahili je zvanični jezik u sledećim državama:
* [[Tanzanija]]: nacionalni jezik, jezik državne uprave i suda, primenjuje se širom zemlje, u crkvama i džamijama, na radiu, televiziji i u štampi.
* [[Kenija]]: iako je svahili službeni jezik, u administraciji se koristi engleski, Svahilisvahili je prvi jezik komunikacije među ljudima koji se susreću van oblasti gde se govori samo jedan plemenski jezik, ali ne i jezik nastave u školama, jezik koji se koristi od strane policije i vojske, se bavi jezik grada, ikoristi nacionalnom nivou,se u crkvama se koristi svahili, postoje samo jedne novine na Svahilijusvahiliju, kao i deo televizijskog programa. Jezik se često se meša sa engleskim i lokalnim jezicima. Međutim, nakon što je nacrt novog ustava odobren [[4. avgust]]a [[2010]], Svahilisvahili i Engleskiengleski će biti podjednako zastupljeni kao zvanični jezici.
* [[Uganda]]: iako Svahili u Ugandi nije autohtoni jezik on je od [[2005]]. godine ponovo dobio taj status koji je imao do [[1995]]. godine. Prvobitno je Svahili dobio status zvaničnog jezika za vrema vladavine [[Idi Amin]]a, ali je taj status izgubio radi protivljenja naroda Buganda čiji jezik Luganda ima najveći broj govornika u državi. Jezik Luganda nije postao zvanični jezik radi protivljenja govornika drugih jezika u Ugandi.
* [[Demokratska Republika Kongo]]: Svahilisvahili je jedan od četiri nacionalna jezika i jezik vojske na istoku zemlje. Preovladava među osobljem u rudnicima Katanga.
 
== Institucije koje promovišu Svahili ==
Red 29:
== Karakteristike ==
 
Prema strukturi i rečniku svahili se razlikuje od ostalih bantu jezika, ali deli sa njima više zajedničkog nego sa drugim jezicima iz kojih potiče kao što su arapski, persijski i indijski jezik. Učešće reči arapskog porekla se procenjuje na 30-40%. Ipak, lingvisti se slažu da je uticaj leksike arapskog relativno nov, većina uticaja datira iz i 19. veka.
Svahili, kao i druge bantu jezici, koristi klase imenica. Tradicionalno u bantu jezicima postoje 22 klase, dok ih je u svahiliju 16.