Adigejci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: Automatska zamjena teksta (-Category: +Kategorija:)
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''AdidžiAdigi''' ili '''Adigejci (vestacki naziv za adige koji zive u Republici Adigeja)''' su kavkaski narod, koji pretežno živi u dijaspori i u [[Rusija|Rusiji]], odnosno u autonomnoj republicirepublikama [[AdidžijaAdigeja|AdidžijiAdigeja]], u kojoj čine 22% stanovništva , iKaracajo-cerkeskoj u30 kojoj%,Kabardino-balkarskoj su50% drugii narodKrasnodarskom pokraju brojnosti,u posleobali RusaCrnog mora (69%pojedina sela) . AdidžiAdigi su većinom [[islam]]ske veroispovesti, a govore [[AdidžijskiAdigejski jezik|adidžijskimadigskikim jezik]]om, koji spada u abhasko-adidžijskuadigsku grupu [[Sjevernokavkaski jezici|severnokavkaske]] porodice jezika. Adigejci,Shapsugi, Natuhaevci, Beslenejevci, Kabardinci i Cerkezi su jedan te isti narod koji sebe nazivaju Adige (Адыгэ), a u ostalom svetu su poznatiji kao Cerkezi (Circassians) i do 1864 godina imali svoju drzavu Cerkesiju kojom su upravljali knezevi a u mesto parlamenta imali su savet staresina.
Ukupno ih ima oko 5 000 000 i razbacani po celom svetu a najvise u Turskoj, Siriji,Jordaniji, bivsoj Jugoslaviji i Izraelu i u malim grupicama skoro u svim drzavama.
 
AdidžeAdige ili Adigejce ponekad smatrajuzovu [[Čerkezi]]ma, što je često bio sinonim i za sve sjevernokavkaske narode koji su hteli time da podignu autoritet. Za to je djelomično odgovorna masovno raseljavanjeistjeravanje Čerkeza (posle Rusko-Kavkazkog rata 1864 koja je trajala 100 godina)i u manjoj meri i drugih kavkaskih naroda po područjima [[Otomanski imperij|Otomanskog imperija]] nakon ruskog osvajanja [[1864]]. godine.
Ukupno ih ima oko 123.000.
 
Adidže ili Adigejce ponekad smatraju [[Čerkezi]]ma, što je često bio sinonim za sve sjevernokavkaske narode. Za to je djelomično odgovorna masovno raseljavanje Čerkeza i drugih kavkaskih naroda po područjima [[Otomanski imperij|Otomanskog imperija]] nakon ruskog osvajanja [[1864]]. godine.
 
== Vanjske veze ==