Labudovo jezero – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Vraćene izmjene 188.2.154.217 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika CommonsDelinker
Red 39:
'''Park kraljevog dvora''' - Dan punoljetnosti princa Siegfrieda, dan stupanja u novi život i prihvatanja novih obaveza, ali u isti mah, oproštaj od mladalačkih sanja. Dan sreće i uzbuđenja.
Prvi pozdravljaju princa dobri i vjerni sudruzi njegova djetinjstva i mladosti - Benno i Wolfgang (nastavnik), zatim njegovi vršnjaci - drugovi iz veselih igara i zabava. Žure se da pozdrave princa i svi ostali koji žive u njegovom zamku. Princ radosno prima pozdrave.
Iz dalekih krajeva dolaze na svečanost prinčevi-vazali. Oni mu daju mač i viteški križ i polažu zakletvu na vjernost svome novom suverenu. Sada je on gospodar njihove zemlje i njihovog života. Ali nešto steže njegovo srce, pa žuri majci i pred njom, prvom damom kraljevstva, kleči na koljenima moleći je za savjet i pomoć. Svečanost se odužila, pa je princu počielapočinje smetati buka raskošnog bala. Pošto je zabranio nastavniku i Bennu da pođu za njim, princ odlazi u lov sa svojim prijateljima.
=== Drugi čin ===
'''Pusta obala divljeg jezera''' - Tu opaki Von Rothbart krije djevojke, koje je pretvorio u labudove. Samo ljubav mladića prema najlepšoj od njih - Odetti, može osloboditi djevojke zlog prokletstva i ubiti čarobnjaka, koji stalno čuva svoje zatočenice.
Odjednom se na obali jezera pojavljuje se princ. On vidi Odettu i ostaje nepomičan, zgromljen njenom ljepotom i tajnom kojom je obavijena. Zli Rothbart se trudi da odvede djevojke i ne dopusti princu da se sretne sa Odettom, ali princ stiže prekrasnu devojku-labudicu. Ko je ona? Odakle je?
Odgovor mu ne mogu dati nijeme djevojke - labudice. Kako im pomoći? Kako otkriti njihovu tajnu? kako ih osloboditi čarolije? Ranije pritajena osjećanja saučešća i nježnosti sad prožimaju princa.