Bast – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Image:KatzeEgypte Senckenberglouvre Profil058.jpg|thumb|140237px|Egipatska skulptura px|Bast, kao mačka.<small>Louvre</small>]]
U [[egipatska mitologija|egipatskoj mitologiji]], '''Bast''' ('''Bastet''', '''Baset''', '''Ubasti''' ili '''Pasht''') drevna je božica-mačka, štovana od Druge dinastije. Središte njenoga kuta bio je u [[Per-Bast]]u ([[grčki jezik|grč]]. ''Bubastis''), koji je imenovan njoj u čast. U početku smatralo ju se božicom zaštitnicom [[Donji Egipat|Donjeg Egipta]], i prema tome prikazivana je kao razjarena lavica. I zbilja, njeno ime može se protumačiti kao "ženska proždiračica". Kao zaštitnica, smatralo ju se i čuvaricom faraona, i prema tome i čuvaricom najvišeg muškog božanstva, boga [[Ra]], koji je poput nje bio solarno božanstvo, čime je dobila nadimke "Dama plamena" i "Raovo oko". Bast je u početku smatrana božicom Sunca, no kasnije su Grci promijenili njenu božansku ulogu u božicu Mjeseca. U [[grčka mitologija|grčkoj mitologiji]], Bast je također poznata kao Aelurus.
'''Bast''' ili '''Bastet''' je drevna [[egipat]]ska [[bog|božica]]-[[mačka]]. Štovana je od druge dinastije. Najviše su ju štovali u Per-Bastu. [[Grci]] su ju zvali Aelurus.
 
[[Image:Egypte louvre 070 statue.jpg|left|thumb|140 px|Bast kao žena.]]
== Uloga Bast kao mačka ==
 
Bast je prikazivana kao mačka ili kao žena s glavom mačke. Također, božica je [[parfem]]a, "mirisna zaštitnica". Njezin je muž [[Anubis]], bog [[mumija]] i balzamiranja, s glavom [[šakal]]a. Vjerovanje da je Anubis Bastin sin bilo je ukinuto kad je Anubis postao [[Nefertiti]]n sin. Bast se može pretvoriti u [[lav]]icu, božicu rata [[Sekhmet]], pa zato u umjetnosti često drži masku lavice, iako se kraj nje nalaze i mali mačići. U Per-Bastu su mačke uzgajane radi žrtvovanja Bast.
Kasniji zapisi ponekad su je preimenovali u Bastet, varijaciju imena Bast koja je sadržavala dodatan [[sufiks]] uz postojeći, za koji se smatralo da je dodan radi naglašenog izgovora. No radi tumačenja njenog imena, koje je u ovom slučaju značilo (žena iz ćupa masti), Bast je postupno postala i božica [[parfem]]a, i dobila nadimak "mirisne zaštitnice". Istovremeno, kada je [[Anubis]] postao bog [[balzamiranje|balzamiranja]], Bast je, kao božica [[masti]], smatrana njegovom ženom, dok je vjerovanje da je Bastet Anubisova majka prekinuto godinama kasnije kada je Anubis postao Nefertitin sin.
== Bast i druga božanstva ==
 
Kao uzvišena majka i zaštitnica Donjeg Egipta, postala je povezana s [[Dvije dame|Wadjet]], također zaštitnicom Donjeg Egipta, i kasnije postala Wadjet-Bast, što je usporedno paru u Gornjem Egiptu, gdje su ujedinjene Nekbet i Sekhmet. Grci su ju zvali Aelurus - mačka. Smatrali su da je jednaka [[Artemida|Artemidi]], božici lovaca. Smatrali su i da je [[Horus]] Bastin brat, jer su mislili da je on zapravo [[Apolon]], Artemidin brat.
Ovakvo nježnije karakteriziranje kao božice parfema, te uz ratne gubitke Donjeg Egipta protiv [[Gornji Egipat|Gornjeg Egipta]] dovelo je do smanjenja tumačenja Bast kao bijesne i divlje božice. Radi toga, do Srednjeg kraljevstva prikazivana je u liku [[domaća mačka|domaće mačke]] umjesto divlje lavice.
== Vanjske poveznice ==
 
{{commons|Category:Bastet}}
Ipak, povremeno je prikazivana kako drži masku lavice, koja je navodila na prikrivenu divlju stranu. Zbog činjenice da se domaće mačke ponašaju zaštitnički i nježno prema svojim potomcima, Bast se također smatralo dobrom majkom, i često ju se prikazivalo u društvu mnoštvo mačića. Nadalje, žena koja je željela djecu ponekad je nosila privjesak koji je prikazivao božicu s mačićima (broj mačića na privjesku predstavljao je broj djece koji je žena priželjkivala). Zbog ogromne katastrofe koju su štetočine poput [[miš]]eva i [[štakor]]a činile zalihama hrane, i njihove sposobnosti da ubiju zmije, posebno [[kobra|kobre]], mačke u [[Egipat|Egiptu]] smatrane su uzvišenima, i ponekad im se davalo da nose [[nakit]], ili da jedu iz jednakih tanjura poput njihovih vlasnika. Kako je Bast postala glavna božica i zaštitnica mačaka, u hram Per-Basta donosile su se mrtve (i [[mumija|mumificirane]]) mačke radi pokopa. Više od 300 000 mumificiranih mačaka pronađeno je u Per-Bastu tijekom iskapanja Bastinog hrama. Egipćani vjeruju kako, nakon što mačka ugine, obitelj mora "izložiti" tijelo izvan kuće kako bi joj odalo odgovarajuću počast. Kao mačja ili lavlja ratna božica, i zaštitnica zemlje, kada je tijekom Novog kraljevstva divlji lavlji bog Nubije Maahes postao dijelom egipatske mitologije, Bast se, u Donjem kraljevstvu, smatralo njegovom majkom. Usporedno tome, ratna lavlja božica [[Sekhmet]] smatrana je njegovom majkom u Gornjem kraljevstvu.
 
== Povezivanje s drugim božanstvima ==
 
Kao uzvišena majka i zaštitnica Donjeg Egipta, postala je povezana s [[Wadjet]], također zaštitnicom Donjeg Egipta, i kasnije postala Wadjet-Bast, što je usporedno paru u Gornjem Egiptu, gdje su ujedinjene Nekbet i Sekhmet. Naposljetku, njen položaj zaštitnice Donjeg Egipta doveo je do identificiranja kao jedinstvene božice [[Mut]], čiji se kult uzdignuo uz onaj [[Amon]]a, te se kasnije upio u nje kao kult Mut-Wadjet-Bast. Ubrzo zatim, Mut je upila identitete para Sekhmet-Nekbet. Spajanje identiteta sličnih božica dovelo je do značajnije zbunjenosti, što je kasnije dovelo do ideje Grka i tumačenja Bast kao lunarne božice. I zbilja, došlo je do veće zbunjenosti u kasnijim generacijama, kada su se identiteti postepeno spajali, kao i kod Grka tijekom njihovog okupiranja, koji su je katkad nazivali Ailuros (grč. ''mačka''), poistovjetivši Bast s grčkom božicom [[Artemida|Artemidom]], božicom Mjeseca. Radi prilagođavanja vlastitoj kozmologiji, Grci su Bast smatrali [[Horus]]ovom sestrom, kojeg su poistovjetili s [[Apolon]]om (Artemidinim bratom) te, kasnije, kćerkom uzdižućih božanstava, [[Oziris]]a i [[Izida|Izide]].
 
[[Category:Egipatska mitologija]]
[[bg:Бастет]]
[[ca:Bastet]]
[[da:Bastet]]
[[de:Bastet]]
[[en:Bastet (mythology)]]
[[es:Bastet]]
[[fi:Bastet]]
[[fr:Bastet]]
[[hi:बास्त]]
[[hr:Bast]]
[[hu:Básztet]]
[[it:Bast]]
[[ja:バステト]]
[[la:Bubastis dea]]
[[lt:Basta]]
[[nl:Bastet]]
[[nn:Bast]]
[[no:Bast]]
[[oc:Bastet]]
[[pl:Bastet]]
[[pt:Bastet]]
[[ro:Bastet]]
[[ru:Баст]]
[[simple:Bast]]
[[sk:Bast]]
[[sl:Bastet]]
[[tr:Bast]]